Asukkaita 186 tuhatta (132202 vuonna 1963), EU-kannatus 61,8 % (1994)
Miksi? Maan kakkoskaupunki.
Milloin? Keskiviikkona 31.10.1984
Lokakuussa klo 7 ajoi Väinö Paunun bussi Helsingin linja-autoaseman laituriin 11. Joku tyttö nousi autoon ja kuljettaja näytti rahastavan. Toinen kuski tuli juttelemaan ikkunasta. Kuljettaja repäisi tutkimatta osan Matkahuollon myymästä opiskelijalipustani jatkaakseen jutteluaan. (Menopaluuni oli maksanut 55 markkaa + Matkahuollon opiskelijakortti 15 markkaa.)
Istuin keskioven kohdalle vasemmalle. Vielä tuli yksi mies kyytiin ja sitten lähdettiin klo 7:05. Pikavuoropysäkeiltä tuli matkustajia, mm. kolme Kaivokselasta Uuden Suomen edestä.
Radio oli auki: Indira Gandhia oli ammuttu aamulla! Pimeys väistyi vähitellen. Pysäkeillä näkyi lapsia koulureppuineen. Selkänojan säätelyä, lepäilin tunnin ja nostin pystyyn. Tavaraa lastattiin alasäiliöön, kuljettajakin auttoi. Lähellä Tamperetta alkoi sataa, mutta perillä ei!
Kymmeneltä aloin harhailla Tampereella. Olin käynyt vain luokkaretkellä 12 vuotta aiemmin, mistä muistin Näsinneulan ja Särkanniemen planetaario-esityksen. Nyt kävelin Hämeensillan yli Keskustorille, jossa oli kuukausilippujono kioskilla. Matkailutoimistossa torin länsilaidalla valikoin15 minuuttia esitteitä. Radiosta tuli ylimääräiset uutiset: Indira Gandhi oli kuollut! "Traagista, mutta muuten mätä ihminen!" "Sanoi Intia-asiantuntijamme Maija Virtanen..." matkailutoimiston virkailijat juttelivat keskenään.
Koululaiset tulivat ruokatunnilla roikkumaan Keskustorille. Ostin Päivälipun 20 markalla ja bussikartan 3 markalla. Kävelin Ratinansuvannon rantaa Stadionin viereen. Otin kuvan uusien punatiilitalojen pihalta, joita Verkatehtaan tontin nurkille oli noussut. Soittonapit alaovilla, yleistä Tampereella (tai kaupunkien keskustoissa).
Lähdin klo 12 Oikeustalon edestä bussilla Pispalaan, joka oli ihastuttava puutalojen Kurjala! Pyynikin harju oli kaunis bussin ikkunasta. Hiekkateitäkin ajettiin. Nousin Lauri Viita -museon ohi portaita. Linjan 15 päätepysäkillä oli bussi, mutta halusin kävellä Pyynikin näkötornille.
Kävelin Amurin läpi Särkänniemeen ja sieltä Hämeenpuistoon. Hämeenkatua ajoin edestakaisin parit bussinpysähdykset. Akateeminen, Stockmann rautatieaseman lähellä, upea Dali-kuvateos, mutta mitätön kirjakauppa, eikä sanomalehtiä. Viidestä divarista kävin kahdessa, joista toinen oli kuin Lehti-Fennica. Tapiiri 10 mk (15 mk), sillä oli oma lokero hyllykössä. Miestenlehtien nurkassa oli tungosta!
Kävin vanhassa pääkirjastossa, huono. Juha Näsin väitöskirjoja. Baedekereita lukuisina kappaleina. Postissa ei ollut erikoismerkkejä. Lähdin Hervantaan ruuhkabussilla klo 16:30. Istuin takapenkillä haitaribussissa, valomainos katosi näkyvistä auton kääntyessä kulmissa.
Hervannan kauniissa ostoskeskuksessa oli vetelehtijöitä. Kirkko ja kulttuurikeskus, punatiilisiä, yhtenäinen kokonaisuus, Pietilän persoonallista suunnittelua. Opiskelijankadun valtavat 12-kerroksiset asuntolatalot oli väritetty pastellisävyin.
Opiskelija-asuntolan postilokeroihin ei päässytkään laittamaan kirjettä. Otin vain Aviisin pinon päältä. Kaksi hissiä, kerroksissa 2 väliovea, joiden takana vasta 2 soluasuntojen ovea varustettuina 3 nimellä. Tungin kirjeeni nimikyltin rakoon, kun oven altakaan ei pystynyt työntämään. Jollakulla 10. kerroksessa oli oveen kiinnitettynä muistilehtiö ja kynä!
Odotin bussia pitkät 7 minuuttia. Ajoin Sorsapuistoon (kuten muutkin). Löysin yliopiston pääkirjaston klo 18, kun se jo suljettiin! Kävelin yliopistolle. Iso ikkunaseinä auditorioon. Aulassa 4 monistuskonetta rivissä. Pienoismalli-valo-opastin ja valopistekartta kaupungistakin, kokeilin, ja luin ilmoitustauluja. Ostin postimerkkejä automaatista. Kävelin linja-autoasemalle klo 18:30. Sitten pääkirjastoon, jonka II kerroksen aulassa kirjoitin ilmaiskortit O:lle ja T:lle.
Vain 10 minuutissa kiiruhdin bussille, joka lähti klo 20. Kuutisen ihmistä nousi bussiin, istuin takimmaiseksi. Tutkin esitteitä ja kirjoitin korttia R:lle. Välillä auto tärisi pahasti. Torkahtelin, olin ehtinyt nukkua edellisyönä vain 3,5 tuntia.
Klo 22:40 huomasin rivistönä 30 bussia, Vantaalla? Sitten näin raitiovaunun. Olinkin Ruskeasuolla jo! Tuntui tunnelmalliselta palata sateesta kiiltelevään Helsinkiin. Oliko kaupunki itkenyt. Perille 22:50, aikataulun mukaan klo 23. Valtavasti sotilaita linja-autoasemalle, 3 bussia Obbnäs-Upinniemeen.
Tampereella ei ollut reppumuotia, vain minä ja joku toinen käytti. Sisämaan maalaiskaupunki, ehkei ihmiset, mutta kirjakauppa. Turku oli kansainvälisempi, kiehtovampi.
TAMPERE 186 k 61,8 Kaup.1779 (r. Tammerfors)
K: Kansallisromanttinen tuomiokirkko 1907 Lars Sonck
K: Tuomiokirkossa Hugo Simbergin freskoja, Magnus Enckellin maalauksia
K: Messukylän vanha Pyhän Mikaelin keskiaik. harmaakivikirkko 1500
K: Messukylän uusi, tiilinen, tornillinen pitkäkirkko 1879 Theodor Höijer
K: Tampereen vanha puukirkko 1824 Carlo Bassi, tapuli Engel, keskustori
K: Finlaysonin tehtaankirkko 1879 Frans Ludvig Calonius, Kuninkaankatu 4
K: Aleksanterinkirkko (punatiili, uusgotiikkaa) 1881 Theodor Decker
K: Tampereen ortodoksikirkko 1899 T.V. Jassikov
K: Viinikan italialaistyylinen tiilikirkko 1932 Yrjö Vaskinen, Ahlmanintie 27
K: Viinikan puinen kullattu alttariveistos 'Kristus' V. Rikhard Rautalin
K: Vatialan siunauskappeli 1960 Viljo Rewell
K: Kalevan kirkko 1966 Reima Pietilä
K: Hervannan kirkko 1979 Raili & Reima Pietilä, Lindforsinkatu 7
K: Tesoman punatiilikirkko 1978 Olavi Suvitie, Tesomankuja 5
K: Lielahden punatiilikirkko 1961 Pentti Turunen, Olliojankatu 2
K: Pispalan kirkko 1949 Bertel Strömmer, 1971 Jaakko Ilveskoski
K: Katolinen kirkko, Amurinkuja 21
K: Teiskon kirkko 1788
K: Aitolahden kirkko 1928 B. Federley
M: Hämeen museo, Näsinkallio
M: Sara Hildenin taidemuseo, Särkänniemi
M: Taidemuseo, Puutarhakatu 34
M: Amurin työläismuseokortteli, Makasiininkatu 12
M: Hiekan taidemuseo, Pirkankatu 6
M: Lauri Viidan museo, Portaanpää 8, Pispala
M: Museokeskus Vapriikki, Veturiaukio 4
M: Muumilaakso, Hämeenpuisto 20
M: Hatanpään kartanon nukke- ja pukumuseo
M: Pyynikinlinna, Mariankatu 40
M: Lenin-museo, Hämeenpuisto 28
M: Vakoilumuseo, Yliopistonkatu 60
M: Teiskon museo ja museoapteekki, Teiskon kk.
R: Raatihuone 1890 Georg Schreck
R: Tampere-talo, konsertti-kongressikeskus 1990 Aartelo & Piironen
R: Kirjastotalo Metso 1986 R. & R. Pietilä
R: Hervannan vapaa-aikakeskuksen punatiiiirakennukset, R. & R. Pietilä
P: 'Suomenneito, Eränkävijä, Kauppias, Veronkantaja', W. Aaltonen, H-silta
P: Aleksanterinkirkon edessä suihkukaivo 'Kevät' 1937 V. Rikhard Rautalin
L: Pyynikin harju (maailman korkein jääkautinen soraharju), näkötorni
L: Teiskon Paarlahti, Suomen ainoa vuono
L: Hatanpään Arboretum, puulajipuisto
N: Näsinneula 168 m (pyörivä kahvila 120 m) 1971 Pekka Ilveskoski
E: Särkänniemi: huvipuisto, planetaario, akvaario, delfinaario, eläintarha
V: Näsijärvi, Pyhäjärvi, Tammerkoski
maanantai 19. heinäkuuta 2010
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti