Asukkaita 1 tuhatta (1293 vuonna 1964), EU-kannatus 41,5 % (1994)
(Uukuniemi ja Saari yhdistyivät Parikkalaan v. 2005 alusta)
Miksi? Erikoinen syrjäinen sijainti Suomen itärajalla. (Uukuniemi oli Etelä-Suomen läänin pohjoisin kunta, jonka kunnanjohtajana toimi mm. entinen Miss Suomi 1966 Satu Östring, ja asukkaita oli vuosituhannen vaihteessa vain 567.)
Milloin? Lauantaina 10.9.2011
Lähdimme Volkswagen Golf -henkilöautolla Punkaharjulta, ajoimme Pakkasharjun yli Kesälahden suuntaan. Kuutostien osuuden jälkeen ajoimme eteläistä reittiä itään, Tarnalan kautta Niukkalaan, jossa näkyi olevan Uukuniemen kaupallinen keskus: Sale-kauppa ja kirjasto. Paljon asiakkaita parveili kaupalla autoineen lauantaina.
Idän kautta pohjoiseen kaarsi vastapäivään 12 km pitkä tie kauas kohti kirkonkylää. Vain vähän asutusta kirkonkylässä tai matkan varrella. Kuitenkin periltä löytyi varsin iso ruskea puinen ristikirkko. Läheisellä pysäköintialueella seisoi tyhjänä linja-auto otsikkotekstein: "Uukuniemi - Parikkala". Kirkon ovelta länteen sijaitsi Museo, pitäjäntuvan aitassa, mutta nyt remontin kourissa. Muitakin puutaloja Kirkonmäellä, Pitäjäntupa ja Nuorisoseurantalo, sekä Ristlahden taistelun muistomerkki.
Jatkoimme ajomatkaa luoteeseen kurkottavalle kapealle Papinniemelle, syyskuun lauantaina jo talviautiolle leirintäalueelle. Siellä kohosi iso keskusrakennus, jossa oli karavaanarien itsepalvelukeittiö, suihkukoppeja ja ravintola. Hiekkapolun ja rannan välissä oli vuokrattavia puisia mökkejä. Kaunis suomalainen metsäharju ja järvimaisema. Kävelimme pienen lenkin leveää hiekkapolkua palaten kapeaa rantapolkua, jolle laskeuduttiin muutamia portaita mökeiltä.
Leirintäalueen kesätapahtumien mainosjulisteet kertoivat edelleen kesäteatterista ja Uukuniemen rock-juhlista, joilla oli esiintynyt "Huojuva lato" -yhtye.
Leirintäalueen omaa tietä palattuamme käännyimme päätiellä vahingossa lounaaseen ja ajoimme tien päähän umpikujaan, jossa olisi ollut tarjolla hotellimajoitusta. Tulipa tämä päätienhaara nähtyä kokonaan, sillä emme ajaneet pitempää haaraa pohjoisen kautta koilliseen Kalalahteen, vaan palasimme tuloreittiämme myötäpäivään kaartaen ja jatkoimme Niukkalasta edelleen rantoja myötäillen, vaikkakin harvoin vettä nähden, pohjoiseen kohti Kesälahtea.
UUKUNIEMI 1 41,5
K: Puinen ristikirkko 1797
K: Alttaritaulu "Kristus ristillä' A. von Becker -jäljennös
R: Pitäjäntupa
R: Papinniemen arkeologinen autiokylä
P: Ristlahden taistelun muistomerkki, kk.
L: Pyhämäki, 1694 palaneen 1. kirkon paikka, vaelluskohde, kk.
L: Huttumalja, jääkauden loppuvaiheen suppa, Paakalammen salo
L: Syrjiin särkät, lampien välinen harjuvyöhyke, polkuja, Niukkalan kylä
L: Pyhäjärven saaristo, kalliomaalaus Louhisaaressa
maanantai 19. heinäkuuta 2010
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti