Asukkaita 8 tuhatta (11914 vuonna 1964), EU-kannatus 40,9 % (1994)
Miksi? Kauniit järvimaisemat. Hännilänsalmen silta
Milloin? Lauantaina 7.10.2017. (Aiemmin: lauantaina 28.8.1993 ja torstaina 17.7.2008)
Samana päivänä vuonna 2017, kun Onnibus laittoi myyntiin lokakuun matkat hintaan alkaen vain 1 euro, osuin sattumalta yhtiön nettisivulle ja päätin spontaanisti valita viikonlopuksi yhden euron maksavan matkan Helsingistä johonkin maaseudun kuntaan, missä en ole aiemmin vieraillut.
.
Viitasaaren kaupunki (!) mainostaa olevansa pohjoisen Keski-Suomen keskus. Nelostiellä Jyväskylän ja Oulun välillä olen ennenkin ajanut yli Hännilänsalmen sillan ja nähnyt silloin vilauksen Viitasaaresta järvien välissä tai Keiteleen sylissä.
.
Harvinaista kyllä, Onnibus poikkeaa nelostieltä sivutielle Viitasaaren linja-autoasemalle asti. Samaan aikaan lauantaina 7.10. klo 11:55 bussiasemaa ruuhkauttaa peräti kaksi punaista kaksikerroksista Onnibussia, ensimmäisen lähdettyä Helsingistä klo 7 ja toisen Oulusta klo 9. Useita matkustajia vaihtuu ulos tai sisään.
.
Autoaseman aukiota ympäröivät tavallisen ankeat valkeat liikerakennukset. Laaja asemarakennus näyttää itäpuolelle vain yksikerroksiselta, mutta länsipuolella kellarikerroksessa on rivissä vierekkäin useitakin myymälöitä Jessen kirpputorista Värisilmään.
.
Pujahdan rakennusten välisestä solasta Kipa-kirjakaupan ohi pohjoiseen toriaukiolle, jossa suihkulähdepatsas esittää suihkussa peseytymisestä nautiskelevaa naista. Seinälle on kiinnitetty kaupungin keskustan kartta ja mainoksia ajankohtaisista tapahtumista: perjantaina ja nyt lauantaina järjestetään Keksintöviikon Keksintömessut Viitasaaren Areenalla!
.
Kartan katuhakemisto auttaa paikantamaan osoitteen "Urheilutie" aivan koulukeskuksen viereen. Ensiksi pääkatu Keskustie suuntaa pohjoiseen, kunnes kaartaa itään kohti valtatie nelosta.
.
Kävelen aluksi Porthanin puiston halki länteen Pihkurinlahden laiturille. Paikalliset yritykset ovat lahjoittaneet puisia ja betonisia puistorakennelmia, joiden hälinässä minulta jäävät havaitsematta vanhemmat monumentit: "Matka Viitasaarelle" sekä Suomen historian isän, Viitasaaren kirkkoherran pojan, yliopistomies Henrik Gabriel Porthanin (8.11.1739-16.3.1804) syntymän muistomerkki.
.
Kuljen kävellen rantatietä pohjoiseen. Huomaan järven rantaviivaa riittävän yllin kyllin. Pihkurin rantatonteilla vuorottelevat kaksi- ja nelikerrostalot vauraiden omakotitalojen kanssa. Sisämaan puolella kohoavat useat 5- tai jopa 6-kerroksiset talot! Viitasaaren keskusta antaa todella pienen kaupungin vaikutelman!
.
Kirkonkellot alkavat kajahdella järvenlahden yli pieneltä niemeltä, jonka korkealla mäellä näen kohoavan puisen valkean kirkon. Rantakadulla liikkuu harmaan pilvisenä lauantaina vain mummoja rollaattoreineen sekä muutama henkilöauto.
.
Kiinteistönvälittäjä Björndahl on merkinnyt punaisilla kylteillä myytäviksi kohteiksi yhden jos toisenkin omakoti-, kerros- tai liiketalon, ainakin 12 eri tontilla! En havaitse kaupungissa merkkejä muista välittäjistä. Laskeeko muuttotappio hintatasoa? Kunnan väkiluku on 50 vuodessa puolittunut 12'000:sta (1964) alle 6500:een.
.
Palvelutarjonta näyttää päiväkävijästä yllättävän hyvältä. Keilahalli, kirjakauppa, lukio, uimahalli, urheiluhalli, kirpputoreja, antiikkiliike, iso ja pieni K-kauppa, S-market ja Lidl! Huomaan Vapaakirkon, Helluntaikirkon, Jehovan Todistajien Valtakunnansalin sekä ortodoksisen tsasounan. Luterilaista kirkkoa kiertää rannassa luontopolku, jonka varrella on rasteina Lutherin elämänvaiheita, liittyen uskonpuhdistuksen teesien 500-vuotispäivään 31.10.2017. Savivuorella on luontopolku, hiihtoväyliä, frisbee-golfrata ja komea näkötorni kahviloineen (suljettu kesältä 9.8.2017).
.
Kävelen koulukeskuksen sekä hyväkuntoisen tekonurmisen urheilukentän ohi kaarikattoiselle monitoimihallille, jonne "Keksintöjen viikon" mainoskyltit viittovat. Pihalla seisoo pari heijasteasuista pysäköinnin järjestäjää, jotka tervehtivät kävellen saapuvia naisia ennen ja jälkeen minun, ehkäpä paikallisia tuttavia. Joku pyöräilevä rouva mainitsee toiselle rouvalle väheksyntänsä tapahtumaa kohtaa: "En minä tuommoisissa käy!"
.
Astun ovesta sisään ja kohtaan pohjakerroksessa varsin täyden kahvilan. Pääsymaksua ei peritä. Ohjelmassa meneillään Max Perttula (parfymööri, kotoisin Viitasaarelta) ja tulossa Saimi Höyer (Punkaharjun hotelli) sekä yrittäjälegenda Jalo Paananen (Teräspeikko, Eimo, kännyköiden kuoret).
.
Ahdas portaikko vie kellariin, jossa on monitoimisali esiintymislavoineen sekä parikymmentä näytteilleasettajaa. Varttuneet naiset tungeksivat hajuvesikojulla erikoisen suitun Max Perttulan ympärillä. Eläkeläisukot puolestaan miehittävät katsomon etupenkkejä joko lepuuttamassa koipiaan tai odottelemassa Saimi Höyerin saapumista lavalle.
.
Poistuin messuilta uimahalli Simmarin ohi. Nuorisotalon ikkunoissa mainostetaan teatteriesityksiä. Kirjastossa palavat valot, vaikka lauantaina pitäisi olla kiinni, ja joku rouva puhuu ovella matkapuhelimeensa. Tekniikka kehittyy: paikalliset pääsevät viikonloppunakin kirjastokortilla ja salasanalla sisälle omatoimikirjastoon, mutta turistit suljetaan ulos syksyn harmauteen ja kylmyyteen.
.
Palailen Haapaniementietä etelään. Erikoisen pienikokoinen K-market mainostaa tarjousta: Pirkka-kahvia (norm. 2,99) kaksi pakettia vain 5,75 euroa, mistä lasken alennusta syntyvän huimat 3,8 prosenttia.
.
Huomaan tienviitan "Pihkurin satama" ja seuraan sitä. Viitasaaren keskustassa on monessa paikassa satamalaitureita. Järvi on hyvin tyyni ja rantarinteessä toimii "Hotelli Pihkuri", jakautuen neljään tai viiteen paritalonpätkään, joissa lienee joko terassilla tai parvekkeella varustettuja huoneita parissa kerroksessa.
.
Kappelitie myötäilee Pihkurinlahden rantaa pohjoiseen, kohti hautausmaata, jossa laskeskelen hautakivistä yleisimpiä nimiä: 1) Paananen (onko Jalo Paananen kunnasta kotoisin?), 2) Kinnunen (Kinnulan kunta naapurissa), 3) Hakkarainen (sukulaisetko riittivät äänestämään perus-Teuvon eduskuntaan?). Erikoinen nimi Vehniäinen tuo mieleeni sarjakuvapiirtäjä-Jarkon, joka on kuin onkin Viitasaarelta kotoisin, kuten myös ay-johtaja Niilo Hämäläinen sekä toimittaja Unto Hämäläinen ja laulaja Paula Vesala sekä näyttelijä Risto Kaskilahti, Wikipedian mukaan.
.
Saavun Savivuoren ulkoilualueelle. Autiolla uimarannalla on neljä perinteistä koppia vaatteiden vaihtoon. Luontopolulla on puolukoita, mustikoita ja 13 selostustaulua, mutta eksyn reitiltä enkä löydä kuin rasteista. Päijänteen muinaisranta: vesi on ollut jopa 10 metriä korkeammalla, ennen kuin kannas murtui Heinolassa. Äiti, poika ja koira tulevat polulla vastaani, myöhemmin muutamia sienestäjiä, lenkkeilijöitä sahanpurupolulla sekä rannassa soutuveneiden huoltajia.
.
Nousen Savivuoren metsässä ylämäkeen etsimään näkötornia. Tulen frisbee-golf-radalle, jota on kiertämässä ainakin pari ryhmää, poikapari ja monijäseninen seurue. Näin tuommoisen heittoradan ensimmäisen kerran vasta 3 kk sitten Lapinlahdella.
.
Komea valkoinen ehkä 5-6-kerroksinen näkötorni on pohjakerroksiltaan kivitalo, mutta ylemmiltä kerroksiltaan puinen. Oveen on kiinnitetty lappu: "Torni ja kahvila suljettu 9.8." Siis kaksi kuukautta ennen minua. Onneksi laajoja näköaloja avautuu mäellä myös maan tasalta, hiihtohissivaijeriseen laskettelurinteeseen. Hämmästyn, kuinka korkealle olen metsässä rämpiessäni vaivattomasti huomaamattani noussutkin!
.
Laskeudun paluumatkani mutkaista ja kapeaa Näkötornintietä ja ohitan ulkoilmamuseon rakennuksia. Erisnimenä on kohteella "Metsätyömuseo". Päädyn alhaalla pitkälle pohjoinen-etelä-suuntaiselle Haapaniementielle.
.
Keskustan tuntumassa ohitan paikallisen liikennöitsijän Paanasen autohallin, jonka pihassa ulkona kaksi isoa ja kaksi pientä linja-autoa. Kolme isoa ruokakauppaa ovat lähekkäin aivan nelostien tuntumassa. Kaksiosainen rekka ajaa juuri Lidlin pihaan.
.
Poikkean autotien tunnelin kautta nelostien itäpuolelle, jossa koillisessa on pieni teollisuusalue ja etelässä ABC-huoltoasema sekä itäpuolen satamalaituri. Kaksi tilausajobussia on pysähtynyt tauolle. Makkosen bussi tulee otsikon mukaan Joensuusta. matkallako vaikkapa Turkuun iltalaivalle?
.
Kävelen Nelostien hiljaista rinnakkaistietä sillan yli kirkkoniemeen. Terveyskeskus tai pieni sairaala. Antiikkiliike jo suljettu. Pieni ortodoksinen tsasouna, johon jumalanpalveluksia tulossa 15.10. ja 5.11. sunnuntaisin, 3 viikon välein, jolloin myös vierailijat ovat tervetulleita seuraamaan menoja.
.
Kierrän niemen viihdyttävän Luther-aiheisen rantapolun. "Tee itse oma Teesi vaikkapa T-paitaan", kehotetaan. Osa puisista kylteistä polun alussa ja lopussa on tyhjinä ilman Lutherin rukouksia tai elämänvaiheita. Kaiketi tekstejä vaihdetaan ajoittain uusien teemojen mukaisiksi, mikä on hyvä idea!
.
Rantavajassa lojuu pari pitkää vanhaa kirkkovenettä. Maisemat tyynelle Pihkurinlahdelle ja vastarannalle kaupungin keskustaan, mutta en onnistu keksimään koillisesta Savivuoren puitten yltä näkötornin huippua?
.
Sankarihautausmaan ilmoitustaululla on nimien hakemisto. Listalla erottuvat runsaudellaan Paanaset, mutta myös Kinnuset ja Hakkaraiset, kuten päättelin jo aiemmin Kappelin hautausmaallakin. Naistaiteilija on tehnyt Syli-nimisen taideteoksen, jossa kömpelön kivisen mummohahmon luota kurottuvat istutetut pengermät kapean lähestymiskäytävän muureiksi.
.
Kävelen rinnakkaistien jalkakäytävää vielä yhden sillan verran etelään, mm. Vapaakirkolle, mutten kuitenkaan enää 4 kilometrin päähän Hännilänsalmelle asti, vaan palaan keskustaan linja-autoaseman kulmille. Kokeilen kirkkoon oikaisevaa vanhaa siltaa, joka on rakennettu hätäaputöinä Suomen nälkävuosina 150 vuotta sitten (1867-69). Sillan pielessä on veden päälle rakennettu saunamainen tupa, joka taitaakin olla partiolaisten "Kolo".
.
Ihmettelen mahtavan kokoista valkoista puurakennusta, kaiketi entistä koulua, jonka pihasta Viitasaaren miehet lähtivät Talvisotaan, kuten kertoo pihan muistomerkki. H.G. Porthania etsimään Porthanin rantapuistoon en enää älyä mennä.
.
Katselen linja-autoaseman kirpputorin ikkunoita ja olen juuri menossa ikkunaostoksille Kipa-kirjakaupalle, kun Onnibussi kaartaa 5 minuuttia etuajassa pihaan klo 18:50. Sama kuljettaja Oulu-Jyväskylä klo 16:00-20:15 kuin aiemmin Jyväskylästä Ouluun klo 10:45-15:00.
.
***
Elokuussa 1993 lähdin Iisalmesta klo 11:30 T. Makkosen linja-autolla kohti Pielavettä, Viitasaarta ja Äänekoskea. Bussi ajoi Jyväskylään, minä Äänekoskelle asti. Pielavedelle jäivät puhelias olutsieppo ja hiljaiseksi uinahtanut kaverinsa Sepi.
Viitasaarella tein pikalenkin ulkona. Rannassa oli Porthanin patsas. Kauppapalatseja kuten kaikkialla. Ison liikekylän tuntua. Kunnantalo.
***
Heinäkuussa 2008 ajoimme nelostietä Jyväskylästä pohjoiseen. Konginkankaan suoralla muistelimme suurta linja-auto-onnettomuutta.
Viitasaari oli mahtipontinen pikku ökykylä, satamineenkin, 4000 asukkaan taajama,
aivan heti Hännilänsalmen mukavan pienen sillan jälkeen, jonka tehokkuutta oltiin ikävä kyllä kaksinkertaistamassa uuden sillan rakennuksella. Poikkesimme hetkeksi keskustassa, jossa oli paljon kauppoja.
VIITASAARI 8 k 40,9 Kaup.1996
K: Puukirkko 1878 Th. Granstedt, Haapasaari
K: Alttaritaulu 'Jeesus ristillä' 1849 R.W. Ekman
K: Hiekan hautausmaan kappeli 1961 Olli Kuusi
M: Kotiseutumuseo
M: Kärnän sähkölaitosmuseo, Kärnänkoski
P: Sankarivainajien muistomerkki, Rakel Koivisto
P: Vanhojen kirkkojen (3) muistolaatta Vanhassa Kirkkosaaressa
P: H.G. Porthanin syntymäpaikan muistomerkki, Porthanin puisto
P: Muistomerkki 'Matka Viitasaarelle 1980 Martti Peitso
R: Hännilänsalmen silta
N: Savivuoren näkötorni ja talviurheilukeskus
L: Karoliinan portaat Kymönkoskella, vaikeapääsyinen polku kalliolle
L: Huopanankoski, Juhani Ahon 'Lastujen' kalastuspaikka
L: Keihärinkoski, Kymönkoski ja Kärnänkoski
V: Keitelejärvi
torstai 22. heinäkuuta 2010
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti