torstai 22. heinäkuuta 2010

406. VARKAUS

Asukkaita 23 tuhatta (23190 vuonna 1964), EU-kannatus 63,9 % (1994)

(Kangaslampi yhdistyi Varkauteen v. 2005 alusta)

Miksi? Varkauden Taiteiden Yö

Milloin? Perjantaina 27.8.1993

Lähdin Savonlinnasta klo 15:15 linja-autolla Varkauteen. Halusin ajaa Oravin kautta eli Haukiveden pohjoispuolelta kiertävää pitempää reittiä!

Kuljettaja olisi ottanut Bussilomalipustani 110 km, mutta selittelin maksun alemmas pyöreään sataseen, oltiinhan nyt lupsakkaassa Savossa, jossa ei olla kovin jyrkkiä, vaan asioita mielellään pyöristellään Kuski myöntyi sanoen: "Se on vähän niin kuin itsekin tykkäät..."

Tappuvirran lossille ehdittiin klo 16:15. Bussi ajoi lautan vasemmalle puolelle ja kolme henkilöautoa oikealle. Yhden kuljettajan lossi kulki tasaisesti ja salmen ylitys vei 3 minuuttia.

Yhtä lukuun ottamatta kaikki Savonlinnasta tulleet matkustajat jäivät pois ennen lossia. Kunta ja talousalue vaihtuivat! Eteläpuolella oli Savonlinnaan liitetty Sääminki, mutta pohjoispuolella Kangaslampi nojautui selkeästi Varkauteen.

Kuljettajatkin vaihtuivat pohjoisrannalla, kun vastakkaisiin suuntiin ajavat bussit kohtasivat! Uusia matkustajia kertyi Kangaslammelta autoon, pyrkien kohti Varkautta, jonne saavuttiin klo 17:15.

Varkaus oli kolmikerrostalojen kaupunki. Voisikohan moisen luokittelun laajentaa kaikkiin kaupunkeihin? Olisi 1-, 2-, 3-, 4-, 5-kerroksisten talojen kaupunkeja? Jokin Loimaa on 2-kerrostalojen korkuinen?

Varkauden Taiteiden Yön elokuvateatterina oli Maxim 1-2. Ei ollut hyviä filmejä. Kolme kauhuelokuvaa yöllä: Piina, Kuutamosonaatti ja Freddyn kuolema? Kello 22 - 2:40, liput 30 markkaa.

En jaksanutkaan kävellä Asuntomessujen kylään asti. Korkea silta. Teollisuuslaitokset mahtavia, savu koristi taivaan. Ostin ja söin juustonaksuja. Varkauden Taiteiden Yön ruokamyynti oli paistettuja makkaroita kauppatoreiksi muutetuilla kaduilla eikä yhtä yötä aiemmin vietetyn Helsingin Taiteiden Yön kulinaarisia herkkuja eksoottisten ravintoloiden keittiöistä.

Taidemuseo oli juhlan vuoksi ilmainen ja avoinna pitkälle iltaan. Kävin katsomassa, mutta tylsistyin. "Tapahtumisen" ihmishulinasta tohkeissaan olevat lapset ja nuoret huusivat kaduilla tai istuivat kaveriporukoissa kadunvarren talojen syvennyksissä, teinitytöt varsinkin.

Menin kirjastoon lukemaan sanomalehtiä klo 21:20 - 22, jolloin valot sammutettiin, suljettiin. Sitten istuin linja-autoasemalla radan varressa ja kirjoitin kolme kuvapostikorttia. Joku paikallinen kylähullu kulki perässäni ennen puoltayötä.

Viivyin Varkaudessa lähes 7 tuntia, klo 17:15 - 24:02. Jatkoin matkaani yöjunilla. Ajoin ensin tunnin kohti etelää Pieksämäelle, jossa odottelin tunnin aseman puupenkillä istuen. Sitten (kahdelta) lähdin pohjoiseen menevällä yöjunalla kohti Iisalmea, jonne saavuin klo 5:40.

VARKAUS 23 k 63,9 Kaup.1969, kauppala 1929
K: Luterilainen kirkko 1939 Martti Paalanen
K: Alttarifresko 'Tulkoon Sinun valtakuntasi' 1954 L. Segerstråle
K: Ortodoksikirkko 1958 Kalevi Väyrynen
M: Mekaanisen musiikin museo, Pelimanninkatu 8
M: Taidemuseo, Ahlströminkatu 17
M: Warkauden museo, Wredenkatu 5
M: Esa Pakarisen museo ja työläisasuntomuseo, Savontie 7
M: Kanavamuseo, Taipaleen kanava (vanhin 1840, toinen 1871, uusin 1967)
R: Komminselän kaarisilta (480 m, alituskorkeus 24,5 m) 1972
R: Pussilantaipaleen avokanava
L: Ämmänkoski
L: Kämärin saari, ulkoilualue
N: Vesitornin näköalatasanne
V: Unnukka, Kallavesi, Haukivesi, Huruslahti, Komminselkä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti