maanantai 21. kesäkuuta 2010

103. KARIJOKI

Asukkaita 1 tuhat (3033 vuonna 1961), EU-kannatus 29,4 % (1994)

Miksi? Pyhävuoren Susiluola (Kristiinankaupungin puolella)

Milloin? Sunnuntaina 18.6.2006

Ajoimme henkilöautolla viivotinsuoraa 8-tietä Pirttikylästä etelään ohi Närpiön, ohi Tiukan, aina Lapväärttiin asti, josta käännyimme koilliseen Karijoen suuntaan. Oli opasteita Susiluolalle. Ennen Karijoen kirkonkylää käännyttiin metsätielle pohjoiseen. GT-tiekartassa 1995 paikalla oli melkoisen tyhjä valkoinen läiskä.

Suurta hiekkakuoppaa sivuava tie vei Kivimuseoon, jossa oli esillä isoja lohkareita graniittia ym. mutta hieman huonosti hoidetusti. Paperisia A4-arkkeja oli kadonnut puupylväistä, joihin ne oli niitattu opasteiksi.

Susiluolan pysäköintialue oli toisaalla. Sieltä kävelypolku kiipesi 400 metriä ylös rinnettä, välillä vaihteeksi laskeutuen alas. Vastaan tuli outo jyrkkä kalliolohkare, jonka pohjoislaidalla löytyi leveä ja matala luolan suu. Luolan eteen oli pystytetty ja lukittu rautakalterit. Lisääkin suuaukkoja oli sivulla, mutta raivaamattomina. Tutkijoiden kaivuutyömaa kesken.

Pyhävuoren Susiluolaa pidetään Suomen suurimpana luolana, josta on lisäksi löydetty ihmisen tekemiä kiviesineitä sadantuhannen vuoden takaa!

Kävijöitä varten oli varustettu piknik-pöytä sekä vieraskirja. Ruotsinkielinen perhe käväisi, seitsenvuotias tytär. Autojen pysäköintikentän laidalla oli erikoinen puisten matkamuistojen itsepalvelumyynti. Laittamalla 2 euroa rahalippaaseen sai ottaa Susiluola-leimalla varustetun puuesineen, mikäli jotakuta kiinnosti. Jatkoimme matkaa kaakkoon kohti Isojokea.

KARIJOKI 1 29,4 (r. Bötom)
K: Puukirkko 'Helenan kirkko' 1811 S. Köykkä-Köhlström
K: Alttaritaulu 'Hyvä Paimen'1954 K. Lamminheimo
P: Hautausmaan vanhin: kirkkopalon sammuttaja Helena Kullas
M: Kotiseutumuseo Marttusen mäellä
N: Iso-Kakkurin vuori 145 m, kunnan korkein kohta, näköalat
L: Teuvanjoen ja Karijoen laaksot, metsä- ja suomaata

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti