maanantai 21. kesäkuuta 2010

125. KESÄLAHTI

Asukkaita 3 tuhatta (4391 vuonna 1961), EU-kannatus 42,5 % (1994)

Miksi? Ulkomuseo.

Milloin? Lauantaina 10.9.2011

Ajoimme henkilöautolla Kesälahdelle etelä-koillisesta Uukuniemeltä Taipaleenselän länsirantaa myötäillyttä rantatietä, joka oli osan matkaa sorapintainen, mutta helposti ajettava. Vain paikoitellen järvenvesi vilkkui puiden lomitse idässä.

Kesälahden kirkko tuli vastaan jo ennen taajamaa. Tapuli oli puinen, vuodelta 1770, mutta iso kirkko uudehko ja tiilistä tehty, edeltäjänsä kaiketi palanut. Kirkkoon kytkeytyi seurakuntatilojen siipi. (Uusi kirkko 1950 Aili ja Niilo Pulkka)

Sankarihautausmaa oli vaikuttavan iso ja yhtenäinen valkoisten ristien meri. Mieleeni tulivat kuvat Normandian sotilashaudoilta.

Toinen erikoinen muistomerkki koostui metallista, tummasta raudasta. Se oli kuin mutkille käpristynyt palaneen talon peltikaton suikale. Siinä luki vuosina 1940-43 kuolleiden nimiä. (Sankarimuistomerkki 1965 Heikki Häiväoja)

Pysäköimme Volkswagen Golf -henkilöauton S-Marketin pihaan ja kävimme ostamassa mm. kaakaota sekä jäätelöä. Itselleni valitsemani Osuuskaupan huokein suklaatuutti 0,59 senttiä oli ainakin tänä vuonna pettymys verrattuna vaikkapa K-kaupan vastaavaan Pirkkaan.

Lähdimme jäätelöitä syöden kävelemään etelään ohi K-kaupan, etsiäksemme Kesälahden Museota. Kunnan keskusta tuntui kohtalaisen laajalta. Museo-viitta osoitti pikkutielle ja uudet viitat yhä vain pienemmille teille. Erään talon luona oli jo museon tulokyltti, mutta yhä nuoli osoitti eteenpäin tietä eikä talolle.

Viimeisen tienpätkän perältä löytyi tuulimylly ja 6-8 muuta vanhaa ulkomuseon säänpatinoimaa puurakennusta. Aitan parveke oudoksutti, kun sille ei johtanut portaita ulkoa, ehkä sitten kuitenkin sisäkautta. Kartta esitteli kävelykierroksen, joka veisi numeroitujen 7 kohteen kautta mm. rantaan ohi välissä olevan metsän. Kävelimme kuitenkin takaisin samaa tietä kuin tulimmekin ja ajoimme S-Marketilta lähtien taajaman halki sekä kuutostietä etelään kohti Punkaharjua.

KESÄLAHTI 3 42,5
K: Uusi kirkko 1950 Aili ja Niilo Pulkka
K: Alttaritaulu 'Kristus öljymäellä' E.I. Löfgren (Jaakkiman kirkosta)
K: Vanha tapuli 1770 Matti Petrel
P: Sankarimuistomerkki 1965 Heikki Häiväoja
M: Ulkomuseoalue, mm. savutupa 1725
L: Lönnrotin petäjä 1828, runonlaulaja Juhana Kainulaisen uhripuu, Huumovaara
V: Puruveden ja Pyhäjärven välinen kannas

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti