Asukkaita 9 tuhatta (5839 vuonna 1961), EU-kannatus 44,8 % (1994)
Miksi? Kirkkoherra Rungiuksen muumio keskiajan kivikirkossa
Milloin? Tiistaina 8.8.2000
Nousin Torniossa Ouluun asti menevään bussiin klo 10. Kysyin kuljettajalta Keminmaan kirkonkylästä? "Aika pitkä matka... kun Tupasvillaan vain... annan lisää ohjeita siellä... tien vasemmalle puolelle..."
Keminmaalla aurinko porotti suoralla kylän tiellä, jalka- ja pyörätiekin oli. Kirkolla vaalea opastyttö ja kaksi turistipariskuntaa. Kuvasin ensin ulkopuolelta. Sisällä kaksi oppaan kanssa, joka kertoo minulle ääneen samat asiat, jotka olin juuri lukenut pihan opastustaulusta.
Kirkkoherra Rungiuksen muumio on lattian ja lasikuvun alla. "Ethän kuvaa" - lukee. Kamerani akun latauskin loppuu. Viipyilen pitkään sisällä. Rungius on kuin pari-kolme-kertainen pieni ruskea nukke. Luurankomaiset silmäaukot. Poistuessani pääsee opas ulos aurinkoon.
Menen Kemijoen rannalle. Museomakasiini. Uusi kirkko. Otan toisella kameralla pari kuvaa. Palaan etelään suoran tien sijasta mutkikasta rantatietä. Istun uimarannalla. Löydän olutpullon. Kemijoki on kaunis. Kolme tyttöä pyöräilee uimaan klo 12.
Kävelen Isohaaran yli. Voimalaitos, kalaportaat. Liikennevalot: vain yksi kaista, kulkusuunta vaihtuu. Aurinko paistaa kirkkaalta taivaalta. Kävelen 12 kilometriä Kemin kaupunkiin asti. Tylsä tie, mutta on pyörä- ja kävelytie. Kemin kaupat ja vesitorni tulevat aikanaan näkyviin.
KEMINMAA 9 44,8
K: Kemin maaseurakunnan keskiaikainen kivikirkko 1521
K: Kirkkoherra Nikolaus M. Rungiuksen (k.1629) muumio
K: Uusi (neljäs) kivikirkko 1827 C.L. Engel
K: Alttaritaulu 'Kristus ristillä', J.G. Hedman
P: Suomen sodan 1809 vainajien muistomerkki
M: Pitäjän museo
L: Valmarinniemi
L: Polkuretkeilyalue Kivalon Penikat
R: Hastin jääkärikämppä
R: Jatulinlehto, muinaisaikainen kivirivitys
R: Isohaaran voimalaitos Kemijoessa
maanantai 21. kesäkuuta 2010
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti