Asukkaita 31 tuhatta (18297 vuonna 1961), EU-kannatus 70,2 % (1994)
(Kouvolaan yhdistyivät Anjalankoski, Elimäki, Jaala, Kuusankoski ja Valkeala vuoden 2009 alusta, jolloin väkiluku nousi n. 90 tuhanteen.)
Miksi? Arkkitehtuuria
Milloin? Lauantaina 20.4.1985
Nousin Helsingissä Pohjolan Liikenteen pikavuoroon klo 8. Hesarilla ja Usarilla varustautunut pariskunta oli varannut istumapaikat 21 ja 22 vasemmalla, joista jälkimmäisellä ikkunapaikalla jo istuin, mutta rahastaja kysyi, sopisiko parille vastapäinen penkki? Sitten heitä harmitti hukkaan mennyt varausmaksu. "Markkinovat niin tehokkaasti Matkahuollossa!"
Porvoon aitat olivat upeita kuten aina ja kauppatori vilkas klo 9, pysähdyimme.15 min. Radiosta Esko Seppänen ja Aamun kajo, Markus Kajo, jolle jotkut naismatkustajat höröttivät, sekä Tietoruletti.
Edessäni torkkunut tyttönainen heräsi Porvooseen, poikkesi ulos, ja jäi sitten sinne. Rahastaja kysyi jonkin matkaa Porvoosta ulos ajettuamme: "Kenen vaatteet tässä on? Onko vaihtanut paikkaa? Voi Harmi! Jäikö... kuuluiko kuulutukseni Porvoossa... Elimäelle hän aikoi!"
Ja käytävän toiselta puolelta jäivät samoin opiskelijanuorukaiset. Kaikki kolme saapuivat bussin seuraavalle pysähdyspaikalle taksilla ja neuvottelivat sitten lipun hinnan alennuksesta. Jokunen jäi Elimäelle, muut jatkoivat eteenpäin.
Kouvola 10:35. Kiersin hetken ulkona, sitten palasin Matkahuoltoon käydäkseni käymälässä. Lippukassalle piti maksaa ensin 2,50 markkaa, niin hän painoi summeria ja wc:n ovi avautui. Siisti, mutta ahdas, kaksi koppia.
Kun tulin ulos, vaalea lukiolaisneito Anu oli lipputiskin luona, sanoi: "Hei!" Olimme nähneet Helsingin Taideteollisen museon Silkkitie-näyttelyssä. Hän oli liftannut Kotkasta Kouvolaan, mutta ensin vahingossa Haminaan päin. Suuri ideamme oli tavata kotikaupunkiemme sijasta vaihteeksi jossakin turistikohteessa... Kouvola ei ole niistä kuuluisimpia, mutta lähellä ja ainakin minulle tuntematon.
Kiertelimme kaupunkia ja istuimme tornitalojen takaiseen puistoon juttelemaan, mm. Kotkasta. Kävimme kahvilassa juomassa teetä. Kävelimme Kouvola-talolle, jossa musiikkiopisto, kokouksia, infopiste kiinni. Siistit wc:t, invalideille isompi koppi jossa kädensijoja. Kiertelimme taloa. "Miten valmistat pienpainatteen" -kurssi maksoi 200 markkaa. Menimme kirjastoon, Maakuntakirjastoon, 13:30 - 14:45. Kouvolan Sanomat, Etelä-Suomi, Maailman setelit.
Kävelimme, istuimme ostareilla ja päädyimme linja-autoasemalle klo 15:50. Anu kysyi, lähdinkö klo 16 pikavuorolla? Hän aikoi liftata Kotkaan, taskussaan 1,80 markkaa, vaikka tarjouduin maksamaan junalipun. Liftaaminen oli harrastus ja elämäntapa.
Myöhempinä vuosina olen kuvannut Kouvolan arkkitehtuuria sekä kävellyt sieltä Kuusankoskelle.
KOUVOLA 31 k 70,2
K: Keskuskirkko 1978 Jaakko & Kaarina Laapotti
R: Kaupungintalo 1968 Bertel Saarnio & Juha Leiviskä
R: Kouvola-talo 1987 Erkki Valovirta
R: Kirjasto 'Lasikantinen laulukirja' 1971 Juhani Kivikoski
R: Kauppaoppilaitos 1969 V. Vuorinen
R: Uimahalli 1964 Jorma Järvi
R: Kouvolan teatteri 1960 Eero A. Kajava
P: Vapauden patsas 1936
P: Unto Seppäsen patsas 1960 Viljo Savikurki, urheilutalon edessä
K: Ortodoksikirkko n. 1915
M: Kouvolan taidemuseo
M: Puolakan talomuseo
M: Kouvolan apteekkimuseo
M: Putkiradiomuseo
M: Rautatieläiskotimuseo
keskiviikko 23. kesäkuuta 2010
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti