maanantai 28. kesäkuuta 2010

153. KRISTIINANKAUPUNKI

Asukkaita 8 tuhatta (2786 vuonna 1961), EU-kannatus 49,9 % (1994)

Miksi? Suomen vanhanaikaisin kaupunki.

Milloin? Perjantaina 24.7.1987 ja perjantaina 10.6.1994.

Saavuin heinäkuussa 1987 linja-autolla Porista klo 14:03. Kristiinankaupunki oli etelään työntyvän niemen itärannalla. Sinne ajettiin pengersiltaa lahden yli, jolloin avautuva kaupunkinäkymä teki hienon vaikutuksen. Talorivistö esittäytyi laajana panoraamana salmen takana. Suihkulähdekin oli koristuksena.

Linja-autoasema oli sillalta pohjoiseen, meren lähellä. Juoksin äkkiä katumäkeä ylös suoraan länteen bussin nokan edestä. (Asemalla oli toinenkin postibussi.) Samaa reittiä bussikin sittemmin jatkoi matkaansa.

Kenties Suomen vanhanaikaisimpana säilynyt kaupunki? Moderneja omakotitaloja tuli esiin vasta kaupunkialueen rajalla, missä "taajama loppuu". Itäinen ja Läntinen Pitkäkatu kapeita ja kuvauksellisia puutalojen välissä.

Näin kallionlaella tuulimyllyn. Juoksin lähelle, mutta varsin tavallinen, onhan tuulimyllyjä nähty, mm. Uudessakaupugissa. Juoksin seuraavalle poikkikadulle, joka laskeutui alas suoraan sillalle. Ihmisiä oli vilkkaastikin liikkeellä tai joku vaikkapa vain korjaili taloaan. Tytöt menivät puuhäkkelissä sijaitsevaan Matkatoimistoon.

Kirkontorni näkyi etelässä, bussireitillä myöhemmin vanha kirkko lännessä. Mutkittelin vielä kauppasolissa salmen rantaan ja palasin takakautta bussille. Takapenkkini ja Turun Sanomat oli viety, jäin paikalle 30. Vähemmän matkustajia jatkoi matkaa klo 14:16 kuin oli saapunut 13 minuuttia aiemmin. - Toisella käynnillä tutustuin pitempään.

***

Ajoin kesäkuussa 1994 Kristiinaan bussilla Porista klo 8:30 - 10:05. (Matka-aikaan sisältyi 10 minuutin pysähdys Merikarvian Tuorilassa.) Rahastajatyttö väistyi etuovelta ulos poistujien tieltä ja jutteli kuljettajan kanssa.

Kävelin aluksi Koulukatua länteen. Kävin sisällä vanhassa puukirkossa ja ostin sieltä 5 markalla kuvakortin. Komeasta raatihuoneesta sain otettua viimeisen ja ainoan valokuvani. Istuin ja söin tuulimyllyn luona Myllykalliolla. Kuljin Kissanpiiskaajankujan läpi (Suomen 3. kapein katu?)

Näin kolmikerroksisen tavaratalon. Ostin neljä 4 markan kuvapostikorttia K-kaupasta. Lebellin kauppiastalon museo avautui klo 12, Merimuseo oli auki, mutten ehtinyt. Klo 12:20 lähti se ainoa bussi, jolla saatoin päästä Kaskisiin (jonne ajettiin uutta tietä vain 25-30 km - sopisi siis kävelymatkaksikin!)

KRISTIINANKAUPUNKI 8 k 49,9 (r. Kristinestad)
K: Ulrika Eleonooran puukirkko 1700 Gabriel Matinpoika Saarenpää
K: Kellotapuli 1703 Matts Larsson Murik
K: Uusi kirkko 1897 Jac. Ahrenberg
K: Alttaritaulu 1735 Lorenz Gottman
R: Tullituvat 1680, 1720
R: Tuulimylly ja myllärintuvat 1750-, Myllykallio
M: Lebell-kauppiassuvun talo, museo
R: Raatihuone 1850- E.B. Lohrmann
R: Kivisilta 360 m mantereelle (1845-), pohjoismaiden pisimpiä.
R: Kissanpiiskaajankuja (alunperin karjan kulkutie), 2,96 m leveä
P: Merenkävijän muistokivi, Tauno Virkkalan pronssireliefi
M: Carlsron museo, kauppaneuvos Alfred Carlströmin huvila 1898
K: Lapväärtin tiilikirkko 1851, 3500 istumapaikkaa
R: Pitäjänmakasiini seurakuntatalona
P: Suomen sodan muistomerkki
M: Gun Mannfolkin yksityismuseo
L: Pyhävuori, harvinainen kasvisto, urheilukeskus
K: Siipyyn kirkko, Erik Kråkström
M: Siipyyn Kiilin kotiseutumuseo
P: Skaftungin kylässä 1. kirkon muistokivi
P: Wilhelm von Schwerinin muistomerkki Metsälässä
P: Tiukassa E.A. Hummelgårdin muistokivi, Håkan Sjöblad
V: Tiukanjoki (lintuja), Lapväärtinjoki (lohia, nahkiaisia)
H: Lapväärtti, Siipyy ja Tiukka liitetty kaupunkiin 1973

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti