maanantai 21. kesäkuuta 2010

122. KERAVA

Asukkaita 29 tuhatta (10077 vuonna 1961), EU-kannatus 69,1 % (1994)

Miksi? Pääkaupunkiseutua

Milloin? Perjantaina 16.8.1985

Paikallisjuna K lähti Helsingin rautatieasemalta klo 11:50 kahden vaunun mittaisena. Jokainen penkinväli täyttyi ainakin kahdella nenätysten istuvalla ihmisellä. Matkan varrella Oulunkylä oudoksutti vielä minua. Pasilasta Tikkurilaan ajettiin pysähtymättä. Tikkurilassa väki väheni ja vaihtui. Minä jäin Vantaan rajalle Korsoon klo 12:15.

Jatkoin matkaani kävellen. Invalidien palvelutalo oli Ruusuvuorenkujalla. Alitin junaradan Kalmuurin käytävää Korpivaaralle. Harhailin radanvarsitietä pihan umpikujaan, etsin kinttupolkua Leppäkorven koululle, palasin Hillerintietä ja radan alitse. Hukkareissu.

Täytyikin lähteä loputtoman pitkää ja suoraa Urpiaisentietä, pellon ja radan välissä, koilliseen. Sivuteiden päissä (800 metriä) oli maalaistaloja. Vastaani tuli autoja, polkupyöriä, lastenvaunut.

Savio lopulta 3 km:n päässä (23 km Hgistä) klo 13:05. Nokian Kumitehdas hallitsi radan oikeaa puolta, vasemmalla puolella oli vanhoja puutaloja, joista vihreään meni sisälle joku tyttö. Savion pohjoispuolella oli aurinkokennoilla varustettuja pientaloja (Pajukatu).

Keravan keskustaan (26 km Hgistä) saavuin klo 13:25. Pientä puistikkoa. Keskikadun jättimäiset kaksi asuintornia olivat 14-15-kerroksisia, joten näkyivät kauas. Kirjastosta koilliseen oli mukava puisto, penkki tosin oli heitetty vesialtaaseen (ihmettelin tullessani mikä siellä oli).

Paasikiven patsas oli kukitettu. Kivenjärkäleeseen oli liitetty näköispää. Istuskelin ensin ulkona, sitten menin sitten kirjastoon. Huomasin vanhoja Santeri Ivalon historiallisia romaaneja. Löysin uusia ja ihania Pariisia kuvaavia teoksia. Kulttuuriopas Sveitsiin ja Lontoon opas. Lehtisalissa olivat myös Hyvinkään ja Sipoon tylsähköt paikallislehdet.

Perusteellinen (lahjoitettu) kirja Liechtensteinista kertoi mm. ruhtinas Hans-Adamin elämäkerran tavallisesta koulusta kansantaloustieteen lisensiaatiksi (?). Maan kahden sanomalehden levikit 7000 ja 6000 kpl, 5 päivää viikossa (minulla on näytenumerot molemmista elokuulta 1983), kirkon lehti 2000 kpl kerran viikossa. Turismi työllisti 9 % työvoimasta, jne.

Klo 14:30 lähdin kirjastosta ulos. Otin kuvia Sibeliuksentieltä ja torin yläpuolella sijaitsevalta puistomäeltä. Erikoinen Keravan kauppahalli. Videokauppa.

Vanha puinen rautatieasema. K-juna oli lähtenyt juuri klo 15:13. Mietin, ajaisinko suoraan Tikkurilaan klo 15:28? Ei, lähdin vielä Alikeravantietä yli radan. Näin tavallisia keltaisia lähiökerrostaloja kuin Espoon Soukan Yläkonnunkujalta. Moderni kirkko.

Palasin asemalle 15:43 ja ostin pahvisen lipun. Se oli voimassa yhden päivän, yhdelle matkalle C-vyöhykkeen Korsoon ja maksoi 5 markkaa. Asetuin K-junaan klo 15:48. Vastapäätäni istuutuivat tilapäinen opettajatyttö ja 9-luokkalainen poika juttelemaan keskenään. Iäkäs naiskonduktööri. Käytin ensin kertalippuni, sitten Rekolaan saavuttaessa leimasin sarjalippuni ja ajoin suoraan samalla junalla Helsinkiin. Juna seisahtui ratapihalle minuutiksi, ennen kuin pääsi laituriinsa klo 16:20. En ehtinyt Elokuva-arkistoon.

KERAVA 29 k 69,1 (r. Kervo)
K: Keravan kirkko 1963 Ahti Korhonen (betonia, tiiltä, tammea)
K: Alttarireliefi 'Jumalan voima' 1978 Kauko Räsänen
M: Kotiseutumuseo, Heikkilän maakirjatalo, Heikkilänmäki
M: Presidentti Paasikiven Jukolan tila, Paasikiven työhuone
K: Valkean Karitsan Kappeli, Paasikiven nuorisokylä
P: Paasikiven patsas Paasikivi-puistossa
P: Kivikautisen asuinalueen muistomerkki Pisinmäen rinteessä
P: Keravan rakettitehtaan muistotaulu Alikeravalla
P: Suomen 1. sementtitehtaan muistomerkki Saviolla
R: Rautakautinen hauta-alue Ahjossa
M: Museoveturi asemalla
V: Keravanjoki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti