perjantai 2. heinäkuuta 2010

206. LUMIJOKI

Asukkaita 1 tuhat (1933 vuonna 1962), EU-kannatus 33,5 % (1994)

Miksi? Lakeuden katedraali

Milloin? Tiistaina 24.5.1994

Ostan Raahen linja-autoasemalta Bussilomalipun (1000 km, 320 markkaa eli 55 euroa). Kello 13:05 lähtee 5 min. myöhässä bussi reitille Siikajoki - Lumijoki - Liminka - Oulu. Kyytiin minä ja muumoja, jotka kyselevät: "Loppuuko postibussi?" "Kaikki loppuu aikanaan... Ei ole kulkijoita..."

Siikajoella on Matkahuolto, mutta Lumijoella pysähdytään kioskin eteen klo 14:05. Minä jään kyydistä, joku tulee tilalleni.

Lumijoen tunnistaa kirkostaan, suuresta 'Lakeuden Katedraalista', se tosiaan näkyy! Muutoin kaikki on juuri ohitettu autolla Lumijoentien varrella: joki on ylitetty ja koulu, kunnantalo sekä kirjasto sivuutettu.

Menen kirkolle, jonka ovi on lukossa. Kiipeän tikkaita nähdäkseni ikkunasta sisään. Metsäkalmisto, nimettömiksi kuluneet ja vääntyneet rautakyltit. Käyn kirjastossa, joka on auki ti 14-16, muulloin vain iltaisin, minulla oli onnea! Virkailijoita 3-4, muttei asiakkaita. Omintakeisia ryhmityksiä: Juha Nummisen haastattelukirjat romaanisarjana. 'Rantalakeutta' silmäilen (paikallislehti). Niukasti sanomalehtiä.

Etsin Karia, 1 km, koulun vierestä tie pohjoiseen, mutta palaan, kun yleinen tie päättyy. Nimiä mm. Ojantakanen postilaatikossa Karintiellä. Joki oikealla. Kirkon lähellä metsikössä on paljon penkkejä, mm. puuta ympäröivä.

Kartasta ladonseinästä selviää, että lähellä tulosuunnassa lähtee pohjoiseen Lumikarintie, 1-2 km pitkä, varrellaan muutama talonumero.

Odottelen klo 15:40 lähtevää bussia pysäkillä, kirjotan virolaiselle Kairelle Raahe-kortin. Auto tulee 15:55. Vien kortin postin ulkolaatikkoon 15:59. Sitten lähtö bussilla, olen ainoa matkustaja, tosin matkan varrelta tulee vielä. Ouluun 42 km, 50 km:n lipukkeella.

LUMIJOKI 1 33,5
K: Tiilikirkko 'Lakeuden katedraali' 1889 J. Lybeck
N: Näköala kirkon tornista
R: Kankaanpääntien raitti, talonpoikaista rakennuskulttuuria
L: Liminganlahden luonto, lintutorni, luontopolku
V: Varjakan kalasatama, uimaranta
V: Lumijoki, Pohjanlahti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti