perjantai 2. heinäkuuta 2010

209. LUUMÄKI

Asukkaita 5 tuhatta (7624 vuonna 1962), EU-kannatus 51,1 % (1994)

Miksi? Taavetin linnoitus. Svinhufvudin Kotkaniemi.

Milloin? Sunnuntaina 21.9.2008. Sekä kesällä 1970 ja 1971.

Ajoimme Savitaipaleen kirkonkylästä, jonka liepeillä poliisi puhallutti kuljettajan, 70 km etelään Luumäelle. Kirkko löytyi helposti, kauniit ikkunalasit (kenties Taavetin siunauskappeli?)

Pääkohteemme oli Taavetin linnoitus. - Savitaipaleen Partakoskella olimme juuri nähneet yllättävän hienon ja ison, venäläisen Suvorovin suunnitteleman harmaakivisen linnoituksen (Suomenlinnan tyylisiä vallinsarvijärjestelmiä, bastioneja? raveliineja? redutteja? jotain vastaavia?), melkoinen labyrinttikin, joka sopisi loistavasti pikkupoikien Robin Hood- tai keskiaikaleikkeihin. Lampaat laidunsivat linnoituksessa ja pitivät ruohottumista kurissa. Sitä piti päästä vertaamaan.

Luumäen Taavetissa oli vielä suurempi ja paljon tunnetumpi Suvorovin rakennuttama linnoitus. Läpimitta 800 metriä? Monia sisäkkäisiä valleja. Aikoinaan linnoituksiin mahtui sisälle kokonainen kylä, varuskunta lisäpalveluineen. Nyt oli turisteja varten opastepylvässelostuksia.

***

Vietin 1970-luvulla kesäpäiviä Kivijärven rannalla. Luumäen täysihoitola 'Kotkaniemi' oli presidentti Svinhufvudin entinen kotitalo. Salin lattialla oli karhun talja täytettyine päineen ja hampaineen. Svinhufvudin esi-isän kerrotaan voutina pelastaneen kuninkaan raivostuneen villisian hyökkäykseltä. Kun vouti ja talonpoika kantoivat tapetun karjun kuninkaan eteen, tämä aateloi etupään kantajan Sianpääksi ja peräpään kantajan Siansaparoksi (Knorringiksi).

Kotkaniemen yläkerran hallin kirjahyllyissä oli runsaasti salapoliisiromaaneja, kuten Pyhimystä. Pihakeinun lisäksi ei ollut paljon tekemistä, paitsi navetta, kanala ja Hipi-koira, eikä kauemmas tullut lähdettyä kuin Kivijärven rantaan tai vähän hiekkatietä valtatien ja junaradan yli etelään, ei edes Taavetin linnoitukselle, koska täysihoito tarjosi tiuhaan aterioita ja kahvivälipaloja.

LUUMÄKI 5 51,1
K: Kirkko 1845 C.L. Engel
K: Alttaritaulu 'Kristus ristillä' 1929 Martta Helminen
K: Kellotapuli 1876
P: Presidentti Svinhufvudin hauta, vanha hautausmaa
P: Charlotta von Lievenin hautamuistomerkki
K: Kankaan siunauskappeli 1961 E. Pasanen
K: Taavetin siunauskappeli 1955
R: Taavetin linnoitus 1773-1796
R: Salpalinja, hyökkäysvaunuesteitä, juoksuhautoja, bunkkereita
M: Svinhufvud- ja kotiseutumuseo Taavetissa
M: Svinhufvudin kotitila 'Kotkaniemi', päärak. 1895 Lars Sonck
P: Oikeustaistelun muistomerkki, Luumäen asema
P: Viimeisen taistelun muistomerkki (1918) Kiurulan suoralla
P: Jääkäri Lauri Pelkosen muistomerkki Taavetissa
P: Huopaisen virran uhrien muistomerkki
V: Kivijärvi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti