maanantai 12. heinäkuuta 2010

299. PYHÄJOKI

Asukkaita 3 tuhatta (4269 vuonna 1962), EU-kannatus 34,6 % (1994)

Miksi? Pyhäjoen kosket?

Milloin? Tiistaina 4.7.2017

Kovaa vauhtia Oulusta ja Limingasta etelään Valtatietä 8 ajava Onnibus-kuljettaja muistaa kuuluttaa pysäkit: "Raahe!" klo 10:25 sekä "Pyhäjoki" klo 10:45, jonne minä jään. Tunnin kestänyt bussimatkani Liminka-Pyhäjoki maksoi etukäteen nettikaupassa ostettuna 3 euroa.
..
PYHÄJOKI. Valtatie 8 sivuaa mukavan läheltä kunnan nauhamaista keskustaa, joka onkin rakentunut entisen valtatie-linjauksen "Vanhatien" varteen. Heti pysäkiltä näen ensimmäisinä kunnan kaksi keskeisintä parikerroksista kauppakorttelia, joissa K-Market, Osuuspankki, Pyhäjoelle ydinvoimalaa rakentavan yhtiön konttori, useita ravitsemusliikkeitä ja yläkerrassa varmaan asuntojakin.
.
Kolmas rakennus on jo Kunnantalo Vanhatien länsipuolella. Sen naapureita ovat pohjoisessa jäyhä vanhanaikainen keltainen paloasema ja etelässä vaatekauppa "Perkiömäki" yöksi syttyvine neonvaloineen. Ytimekäs keskusta Pyhäjoella, pidän!
.
Kunnantalon edustan aukiolla huomioni kiinnittyy pyhäjokisen kuvanveistäjän Kari Juvan tekemän veistoksen ja lipputankojen sijasta pylvään kohottamaan punaiseen kaappiin, jossa lukee: "Kaappikirjasto, Little Free Library", ja venäjäksi kaiketi samat sanat. Parilla hyllyllä on pari tusinaa kierrätyskirjaa, joista kolmannes venäjänkielisiä. Kaappikirjastoja olen nähnyt aiemmin vasta Saksassa.
.
Kello ylittää juuri 11:n, jolloin Kunnanviraston ovesta tulee ulos kolme virkanaista, jotka marssivat kadun yli suoraan lähimpään Kahvila-Ravintolaan ruokatunnilleen. Vaihtoehdoiksi olisi kaksi muutakin ruokalaa kahdessa lähimmässä liiketalossa, sekä parinsadan metrin päässä pizzeria Marmaris. Kunnantalon ovessa lukee käyntiajoiksi arkisin 9-11, 12-15.
.
Aloitan kuntakierroksen kävelemällä nauhakeskustan pääkatua Vanhatietä pohjoiseen, Oulun suuntaan. Vastaani tulee hyvin varustettu leikkikenttä Kirkkopuisto. Arvaan viereisen sivutien vievän kirkolle, joka sitten onkin metsän ja hautausmaan takana moderni moniulotteinen rakennus (arkkit. Karvala ja Silvennoinen 1977). Ovenpielessä seisoo vanha vaivaisukko ja lähistöllä vanha tapuli.
.
Kiertelen pikkuteitä umpimähkään ilman karttaa ja päädyn kohta tapulin taakse, johon olisin äsken voinut kävellä suoraankin. Kuvittelen meren lähemmäs kuin se on ja rannikon saavutettavaksi, mutta päädyn umpiperiin, niin vanhoille navetoille pellon laitaan kuin uusille puisille parikerroksisille tai lattean tasakattoisille yksikerroksisille kunnan vuokrataloille, mutta voin palata uusia raitteja Pizzeria Marmariksen ohitse Vanhatielle.
.
Lähden kävelemään Vanhatietä nyt etelään Kokkolan suuntaan. Ylitän pohjoisen jokihaaran ja valokuvaan pientä koskimaisemaa. (Idempänä Pyhäjoen ylittää Valtatie 8:n liikenne.) Sillankorvassa on kirkonkylän toinen ruokakauppa, S-ryhmän Sale, jossa käyn eväsostoksilla. Hyllyjä järjestää kaksi koululaisharjoittelijaa, päiväystuotteisiin laitetaan tarra -50 % (Helsingissä -30 %).
.
Salen risteyksestä Vanhatie kaartaa lenkin länteen, mutta minä päädyn itään Valtatie 8:n varteen kävelytielle. Risteyksessä on ikääntynyt huoltoasema Matkahuollon bussiasemineen, jossa nyt 4H-järjestö pitää kahvilaa ja kierrätyskauppaa. Pihassa seisoo myös kunnan opaskarttataulu.
.
Lähden valtatie 8:n itäpuolelle, omakotiasuntojen kadulle, tavoittelemaan Hourunkosken puistoa. Kosken partaalla on kylän ainoa rakennustyömaa, jossa tehdään juuri kunnan korkeinta kerrostaloa. Jatkan työmaan ohi luontoon, jossa on lupaavia nuoli-kylttejä: Koskipuisto!
.
Löydän metsäisessä luonnonpuistossa kävelypolun, ohitse entisaikaisten vesivoimalan rakenteiden, patojen, koskien ja putousten, puurakenteisia kävelysiltoja kosken saareen, lankkuteitä, kolme alueen teollisuuden historiasta kertovaa opastaulua, kiviportaat näköalakukkulalle (näkymä Hourunkoskelle, kerrostalotyömaalle ja valtatie 8:n sillalle) sekä useita maalaamattomia puistonpenkkejä siistein roskakorein ja pelastusrenkain kosken partaalla. Miellyttävä yllätys näin hyvä varustautuminen pienessä maalaiskunnassa!
.
Istuskelen penkillä Koskipuiston saaressa runsaan tunnin, kirjoitellen, katsellen ja syöden eväitä. Sadepisarat uhkailevat välillä. Pari pikkupoikaa saapuu alueelle, jättää polkupyöränsä ja lähtee seikkailemaan kosken saaren metsäpoluille. Pohjoiselta vastarannalta, jossa näen huvimajan ja maalattuja siistejä puistonpenkkejä, lähtee neljä hälisevää pikkupoikaa uiskentelemaan joen poukamassa.
.
Koskipuiston ohi jatkuu itään hiekkatie, Penkkatie, joka kiertää Pyhäjoen kahden jokihaaran väliin jäävän ison niemen, jonka keskellä on puiden reunustamia peltoja. Lähden suorittamaan Penkkatien lenkin. Niemen kaakkoiskärjessä, jossa joki jakaantuu kahdeksi, on muovisessa (posti-)laatikossa A5-kokoinen ruutupaperivihko, jonka riveille on keväästä alkaen tehty jo noin 1136 suoritusmerkintää, jakautuen "kä" tai "py", kävellen tai pyöräillen. Lisään seuraavalle riville nimeni, "kä", 4.7.2017.
.
Penkkatie kaartaa myötäpäivään Valtatie 8:lle, eteläisen jokihaaran sillan pieleen. Kävelytien silta Eteläkylään on remontissa ja kiertotieksi osoitetaan lännempi Vanhatie sekä Museosilta. Kävelen länteen, ohi ensin omakotitalojen, sitten urheilukentän ja kolmen Bajamajan.
.
Saavun Kielosaaren leirintäalueen portille, jossa on asiakkaitten vilinää ja toimistorakennus. En tiedä saisinko leirintämaksua maksamatta tai ilmoittautumatta kävellä houkuttelevan näköistä pikkusiltaa Kielosaareen, olisiko pieni saari avoin kaikille? Myöhemmin näen kartassa Kielosaareen merkityn luontopolunkin ja lintutornin.
.
Etelään lähtee ainakin Museosilta, lankkukantinen Etelänkylän Isosilta (1837) eli Suomen vanhin liikennöity puusilta, "kaksoistukiansassilta", jonka ylitän. Neliaukkoisen sillan pituus on 77 metriä, leveys 5,8 metriä, ajoradan ylittävän tukikaaren korkeus 2,7 metriä, painoraja 3 tonnia, nopeusrajoitus 30 km. Sillalta näkee Ruukinkosken.
.
Palaan kunnan keskustaan Vanhatietä, ja kävelymatka Sale-kaupalle tuntuu nyt yllättävän lyhyeltä. Greenpeace on ostanut mainostilaa urheilukentän laidalta vaatimaan Ydinvoimatonta Pyhäjokea. Ohitan monitoimitalon ja Koulutien.
Koulukeskuksessa on elokuvaesityksiinkin käytettävä Yrittäjyyslukion 150-paikkainen auditorio Pauhasali (Koulutie 8). Torstaina 6.7. klo 14 esitetään "Itse ilkimys 3" (8 euroa) ja klo 16 "Spiderman 5" (10 euroa).
.
Alkaneen sateen takia lueskelen pari tuntia lehtiä kirjastossa, Ruukintie 1, joka on avoinna klo 11-20! (ma ja to 11-16). Poistomyynnissä on tarjolla "kassillinen kirjoja yhdellä eurolla, kirjasto tarjoaa kassin". Laskeskelen pöydille levitetyn noin 40 kirjalaatikkoa, joissa kussakin noin 40 kirjaa, mikä tekisi yhteensä 1600 poistokirjaa? Mm. Paul Therouxin Suuri junamatka. Monet asiakkaat miettivät viedäkö Antti Tuuria ukolleen tai ukilleen, mutta eniten kirjoja hamstrataan lapsille.
.
Kirjaston näyttelysalia täyttää heinäkuun ajan Pyhäjoella 38 vuotta sitten syntyneen Niina Kestilän yksityisnäyttely "Labyrintti". Hän on liimannut vanerinpaloja puulevylle rakentaen jännittäviä, kulmikkaita sokkelokäytäviä, jotka viehättävät katsojaa ainakin jonkin aikaa.
.
Keskustassa huomaan vasta illemmalla, että valtatien 8 alittaa kolme kävelytunnelia itään, Annalan ja Penkkateiden suuntaan. Kävelen Annalantie 20:een, Annalan kotiseutumuseolle.
.
Katselen risuaidan ympäröimää suurta ulkomuseoaluetta avoimelta portilta, jossa pääsymaksuksi ilmoitetaan peräti 15 euroa. Pyhäjoen Lukion toimittamassa, parin viikon välein ilmestyvässä paikallislehdessä "Pyhäjoen Kuulumiset" sanotaan museoon olevan vapaa pääsy. Rakennusten määräksi kerrotaan 22 ja esineluvuksi 8000. Pyhäjoen Näyttelijät esittävät museolla Pentti Haanpään "Kolmen töröpään tarinaa", kantaesitys, klo 18-20:30, liput 15 euroa, kymmenenä iltana jaksolla 26.6.-9.7.2017.
.
Kävelen Pohjoispenkkatietä aina sinne asti, missä joen haarat ovat vasta yhtä yhtenäistä Pyhäjokea, ja vielä kauemmaskin koilliseen. Vehreä ja hiljainen jokimaisema on varsin idyllinen pimentymättömässä kesäillassa.
.
Jälkikäteen tutkin kirjaston jakamasta Pyhäjoen esitteestä, mitä minulta jäi Pyhäjoen kirkonkylässä näkemättä: ainakin Kaukon Kalaranta meren rannalla, jonne ei olisi ollut liian pitkä matka Kaukontietä, Vanhatieltä Kirkkotien pohjoispuolelta. Missä lie olisi Rantapuoji? Kaukana Parhalahdessa olisi ollut Pähkinäsaaren rajamerkiksi joskus oletettu Hanhikivi.
.
Pyhäjoki osoittautui mielestäni kelpo päivämatkakohteeksi ja voitti monipuolisuudessaan, luontoa ja kulttuuria, selkeästi Limingan.


PYHÄJOKI 3 34,6
K: Uusi kirkko 1977 (C.L. Engelin puinen ristikirkko 1844 on palanut)
K: Reliefi 'Kymmenen neisyttä' Kari Juva
M: Annalan kotiseutumuseo
P: Yppärissä sotamuistomerkki 'Liekkipatsas' 1937 O. Jauhiainen
R: Kaukon ja Jokipuojin vanhat kalarannat rakennuksineen
V: Pyhäjoen kosket, Hourunkoski, Ruukinkoski

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti