keskiviikko 14. heinäkuuta 2010

322. ROVANIEMI

Asukkaita 35 tuhatta (23367 vuonna 1963), EU-kannatus 63,3 % (1994)

(Rovaniemen mlk. yhdistyi Rovaniemeen v. 2006 alusta)

Miksi? Lapin pääkaupunki

Milloin? Sunnuntaina 4.3.1984. Keskiv. 25.5.1994. Perj. 13.6.1997.

Maaliskuussa piti Rovaniemelläkin käydä, kun olin jo Oulussa asti pohjoisessa. Junassa oli hyttivaunu, jonka jaoin Kemistä alkaen tuntemattoman söpön seuran kanssa.

Rovaniemellä ylitin Ounasjoen kaksikerroksista siltaa pitkin, mutta palasin jäätä myöten. Keskusta oli tylsä, 2 tuntia perillä ei tuntunut lyhyeltä ajalta. Juna Helsinkiin klo 13 - 23:45... Sotilaat veivät päätypaikkani n:o 3, vaadin nähdä paikkalipun, he vähän häkeltyivät, mutta jotakin lippua näyttivät. Luulin, ettei vaunun päätypaikkoja kukaan varaa, kun selkänojaa ei voi säätää. Vaihdoin toiseen vaunuun, kirjettä tehokkaasti kirjoittaneen naisen viereen. Lopulta sain ikkunapaikan, joka säilyi minulla. Juna saapui 15 minuuttia myöhässä Helsinkiin.

***

Toukokuussa ajoin Pohjolan Liikenteen bussilla Kemijärveltä Rovaniemelle. Jäin rautatieasemalle. Aseman odotushuoneessa oli tiheät penkkirivit. Jatkoin linja-autoasemalle. Satoi. Join sittistä katoksen alla. Tyhjä kauppatori ympärillään suurmyymälöitä. Pohjolankatua koilliseen. Hiekkaista, keskeneräistä, '1960-luku yhä täällä' -fiilis.

Arktikum ja Ounasjoki alhaalla, taustalla autiota luontoa, tuntureita, viherrystä, joen vastarannalla. Portaat alas. Bussi ylhäällä. Saksalaisten turistibussi alhaalla (Suomen Postin Gold Line, matkalla Nordkapiin!) ja saksalaiset vielä bussin sisällä, kunnes marssivat perässäni sisälle Arktikumin käytävään. Livahtaisinko museoon isossa ryhmässä, mietin? Pääsymaksu 40 markkaa! Viivyttelen aulassa klo 16:15 asti ja maksan lipun (Tarra: A sekä noitarummun taikamerkkejä).

Keskikäytävä on valoisa kaartuvan lasiruutukattonsa ansiosta. Oikealla on museo, vasemmalla Tulevaisuus - tiedekeskus. Ensin suorat portaat kerrosta alemmaksi, yläkerta on parvena. Ensin myös toimistotiloja.

Museo on 'elävä' Heurekan näyttelyiden tapaan, josta 'Takko-baari' on palannut Lappiin. Rovaniemi ennen ja jälkeen polttamisen. Vitriineissä vaikkapa postikonttorin välineet. Tietokoneelta valokuvia, mitä toivoo -kysymysten mukaisesti tai sukupuolenkin perusteella.

Lintujen ääniä! Saksalaisia kiinnostavat eniten täytetyt linnut, jotka laulavat käskien. Käytävän päästä on upea, valtava ikkunanäkymä rakentamattomaan, koskemattomaan luontoon Ounasjoen toisella puolella!

Tiedekeskuksen puolella on filmejä, lappalaisten kotia, Ainut-näyttely. Poikkesin wc:ssä ja kiersin yläkerran nopeammin. "Suljemme 15 minuutin päästä" (klo 18). Pari tuntia oli vierähtänyt, sateenkin ripotukselta suojassa. Taisin poistua viimeisenä.

Sitten Jätkänkynttilä-silta pylonin huipun valoineen. Kauppoja. Pohjanhovi kahdessa rakennuksessa. Kaksikerroksinen silta, junalle ja autoille. Kirkossa konsertti. Yliopistontie. Rauhankatu hautausmaan viertä. Silta yli rautatien. Teatteri. Luen kirjastossa lehtiä ja kirjoja. Kello 20 kävelen rautatieasemalle, jossa on vilkasta.

***
Kesäkuussa saavuin junalla Rovaniemelle klo 11:20. Asemalla kuulutettiin: "Reijo Rinnekangas, teitä odotetaan taksitolpalla". Taiteilija Rax vai kaima? En jäänyt tutkimaan.

Kävelin auringon paahteessa suoraan länteen, ohi postitalon, Alvar Aallon Hallintokeskukseen, jossa kongressitalo, kirjasto ja kaupungintalo. Jätin 40 litran rinkan puun varjoon kiertäessäni Lappia-taloa. "Jutajaiset" rummuttivat viereisessä teltassa. Kirjastossa oli alemmalle tasolle laskeutuvia osastoja, kuin koloja lattiassa.

Poikkesin kirkolla, joka oli sisältä mielenkiintoisempi kuin mitä tylsä ulkokuori antoi odottaa. Mittava alttarifresko. Rantaa pitkin jatkoin kävelyäni löytääkseni uuden sillan Jätkänkynttilän.

Museokeskus Arktikum oli hankala kuvattava, sehän oli kaivautunut maan alle Ounasjoen rannalla. Uudisrakennus eteen. Kuvasin Alvar Aallon kolme punatiilistä kerrostaloa sekä 'Maison Ahon'. Taidemuseo ilmainen perjantaina! Sokerina pohjalla oli Korkalovaara! Vaaleaa Aaltoa. Kerros- ja rivitaloja.

Ehdin linja-autoasemalle klo 15, ostin bussilomalipun, 350 markkaa. Pika-auto Rovaniemi vei 130 km Sodankylään kahdessa tunnissa. Käyrämössä pysähdyttiin 10 min. kahvilan edessä. Tylsä Lapin maisema. "Valtion metsää" ilmoittivat kyltit. Sodankylä oli kauppataajama. Elokuvajuhlat odottivat.

ROVANIEMI 35 k 63,3
K: Ev.-lut. kirkko 1950 Bertel Liljeqvist
K: Suuri alttarifresko 'Elämän lähde' 1951 L. Segerstråle (143 m2)
P: Sankarihauta-alue, Jouko Ylihannu
P: Sankaripatsas, Wäinö Aaltonen
P: Vapaussodan sankaripatsas, Evert Porila
P: Ruotsin evakossa kuolleiden muistomerkki, Ensio Seppänen
K: Ortodoksikirkko 1957 Toivo Paatela, Ounasvaarantie 16
M: Arktikum, Arktinen keskus ja Maakuntamuseo, Pohjoisranta 4
M: Rovaniemen Taidemuseo
M: Lapin metsämuseo, ulkomuseo Salmijärvellä, 4 km keskustasta
M: Kotiseutumuseo Pöykkölä, talomuseo
P: Jätkäpatsas 1955 Kalervo Kallio, Ounaspuistikko
P: Karjalan patsas 1957 Kirsti Liimatainen, Karjalan puisto
P: Jälleenrakennuspatsas 1978 Kari Huhtamo, Siljopuisto
P: Aseveliketju, ruots. vapaaehtoisten muistom. 1964 B. Lissegårdh, Hallituskatu
P: Revontulireliefi 1962 Alvar Aalto, Koski- ja Rovakadun kulma
P: Prima Vera, Laila Pullinen, Ainonkulman piha, Rovakatu
P: Jääkäriliikkeen muistomerkki 1981 Ensio Seppänen, Asemapäällikön puisto
R: Kirjastotalo 1965 Alvar Aalto, Hallituskatu 9
R: Lappia-talo 1975 Alvar Aalto, Hallituskatu 11
N: Ounasvaara
V: Kemijoki, Ounasjoki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti