torstai 17. kesäkuuta 2010

89. JÄMSÄNKOSKI

Asukkaita 7 tuhatta (5941 vuonna 1961), EU-kannatus 52,5 % (1994)
Jämsänkoski yhdistyi Jämsään v. 2009 alusta.

Miksi? Komeiden tehtaiden arkkitehtuuria.

Milloin? Lauantaina 11.8.1990. (Ja kesämökillä Koskenpäällä 1970-luvulla).

Lähdin Jämsän kirkolta klo 15 kävelemään kohti Jämsänkoskea (n. 6 km), jonne saavuin 16:10. Pysähdyin matkan varrella 10 minuuttia pysäkillä, katselin Jämsänjokea ja junarataa (seisake). En löytänyt polkua Linnanmäelle, joka kohosi tien vieressä.

Paperitehtaat näyttivät komeilta. Oli sateista ja märkää. Autot ajoivat sikakovaa ja läiskyttivät sadevettä. Pitäisi naputella rekisterit muistipankkiin. Lopulta silta Koskentien eli Jämsäntien yli, sen kohdalla keskusta! Portaita ylös uskis-talon pihaan.

Komeita rakennuksia Jämsänkoskella mm. Tehtaan Vierastalo, aioin valokuvata paluumatkalla. Kioskin edessä oli kaksi bussia, kaksi taksia ja kadun toisella puolella taksitoimisto kerrostalossa. Olutsieppoja ja joutilasta jengiä istuskeli portailla.

Etenin Koivutietä, jolla julkisia rakennuksia ensin, yksi talonumero venyi ja veny, luulin jo ohittaneeni 11:n. Mutta numeroa 7 oli pitkä A-talo ja pienempi B. Kerrostaloja olivat myös 9 ja 11. kolme asuntoa kussakin 3 kerroksessa. Opettaja-asuntoja.

Opintie kaarsi loppuunsa Koivutien päähän, omakotitaloja tiheästi, jopa numero 82. Vastapäätä oli mahtavan kokoinen nelikerroksinen koulurakennus. Satoi yhä vain loputtomasti.

Kävin valaistun kirkon ja uimahallin pihoissa. Räystään alta valokuvasin yhden otoksen tehtaasta. Uimaranta, suljetun 4-rataisen uimahallin lisäksi. Talon toisessa päässä kaksi poikaa hyppivät telineiltä.

Katselin Kenraalinkadulla kaupungintalon. Kirkon kello löi juuri 18. Kävelin takaisin Jämsään klo 18-19, kun sopivia busseja ei näkynyt. Juoksin alkumatkan. Kiersin Linnanmäentien kautta.

Jämsässä ehdin vielä katsoa uutta siltaa joen yli, mutta joki oli tylsä. Kävelin hotellin ohi linja-autoasemalle, jonne tuli Jyväskylästä Rajalan bussi klo 19:30.

JÄMSÄNKOSKI 7 k 52,5 Per. 1926, Kaup.1986
K: Jämsänkosken kirkko 1935 W.G. Palmqvist
K: Koskenpään kirkko 1901 Erkki Allenius
K: Alttaritaulu 'Jeesus siunaa lapsia' 1916 A. Koivisto
K: Mon Repos'n lähetyskirkko 1959 muutettu kirkoksi 1963
M: Linnasenvuori, museolinnoitus, Suomen pohjoisin mäkilinna
M: Aarresaaren kotiseutumuseo Kankarisveden lounaispäässä
M: Luomenkylän kotiseutumuseo
M: Mylly Survosen koskessa
M: Jämsänkosken Taidetalo, näyttelyitä
M: Taidekeskus Artemo, Koskenpää
R: Ilveslinna 1937 W.G. Palmqvist
L: Pirunkivi Vuojasaaressa
V: Kankarisvesi, Runo-, Kalma- ja Siniänvirta Petäjäveden reitillä
.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti