torstai 17. kesäkuuta 2010

92. KAARINA

Asukkaita 19 tuhatta (9072 vuonna 1961), EU-kannatus 65,5 % (1994)

Miksi? Kuusiston piispanlinnan rauniot

Milloin? Torstaina 25.4.1991. Keskiviikkona 19.7.2000. Lauantaina 27.12.2008

Huhtikuussa 1991 matkustin Kaarinaan bussilla Paraisilta klo 13:30-50. Matka maksoi 11 markkaa. Bussissa oli naiskuljettaja ja vain muutama matkustaja.

Kaarinan keskusta tarkoittaa tiivistä rykelmää kenkälaatikon näköisiä elementtikerrostaloja tasaisella pellolla. Ankeaa, halpaa? En löytänyt uutta kirkkoa, aikani 25 minuuttia loppui kesken. Sadetta ripotteli.

Menin bussipysäkille, jossa oli jo kaksi poikaa ja yksi täti. Perääni tulivat tyttö ja laukku. Nämä siirtyivätkin enemmän Turun päähän ja pysäyttivät klo 14:15 Pohjolan Liikenteen pikavuoron
Helsinkiin. Juoksin äkkiä perään minäkin. Tyttö vilahti nopeasti kuljettajan ohi, minä sanoin: "Lahnajärvelle?" "Käy istumaan, rahastaja tulee myöhemmin!" Rahastaja tuli Paimiosta, edellä ajaneesta välipysäkittömästä Express-vuorosta, ja laskutti 51 markkaa matkasta Lahnajärvelle.

***

Heinäkuussa 2000 kävimme henkilöautolla katsomassa Kuusiston Piispanlinnan raunioita, synkkää puukirkkoa ja kartanoa, jossa ruokapaikka ja museo. Compopus-mainoksia erityiseen esitelokeroon pysäköintipaikalle. Luontopolku. Tie. Tönö peitti näköalaa linnaan. Niittäjiä, myös yksi mustaihoinen. Raunioissa näkötorni. Vesisadetta. Leipomo ym. soppia. Rannassa laituri, leiriytyjiä, neljä tyttöä. Compopus-mainos kahvilaan. Jatkoimme Littoisten ohi Lietoon.

***

Joulukuussa 2008 poikkesimme henkilöautolla Littoisiin, päästäksemme kävelemään Littoisten järvenrannan metsäisillä luontopoluilla sekä vieressä, korkealla mäellä, Littoisten vanhassa ja mielenkiintoisessa teollisuusmiljöössä. Rannassa oli laituri, vesi oli jäässä.

Entisen Barker-Littoisten Verkatehtaan alueelle on saneerattu jännittäviä asuntoja. Upeuden huipentaa tehtaan korkea kellotorni, jonka huipulta avautuvat pyöreät näköalaikkunat neljään ilmansuuntaan. Kuntaraja leikkaa Littoisten taajaman erottaen tehdasalueen Liedon puolelle.

***

Kaarinan alkuperäisen Pyhän Katariinan keskiaikaisen kirkon olen käynyt kuvaamassa Turussa, jonka alueelle se on joutunut alueliitoksessa.

KAARINA 19 k 65,5 Per. 1309, Kaup.1993 (r. St. Karins)
K: Uusi Kaarinan kirkko, Voudinkatu 2
K: Kuusiston puukirkko 1792
K: Alttaritaulu A. Såltin
K: Kuusiston piispanlinnan rauniot 1317
M: Kuusiston kartano, josta kulttuuri- ja luontopolku
P: Lemun taistelun muistomerkki
V: Littoisten järvi
T: Littoinen
H: Keskiaikaisen P. Katariinan kirkon alue on liitetty Turkuun
H: Kuusiston kunta lakkautettiin 1946 ja liitettiin Kaarinaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti