maanantai 12. heinäkuuta 2010

282. PIIPPOLA

Asukkaita 1 tuhat (2120 vuonna 1962), EU-kannatus 34,4 % (1994)

(Piippola, Pulkkila, Rantsila ja Kestilä yhdistyivät Siikalatvaksi v. 2009 alusta)

Miksi? Yksi Suomen keskipisteistä

Milloin? Maanantaina 7.7.2014


Kävelin 12 km Pulkkilasta Piippolaan. Matkan puolivälissä kulki aikoinaan Pulkkilan ja Piippolan raja. Siitä en nähnyt enää vanhoja vaakunoita tai muita merkkejä. Uudessa komeassa vaakunassa kohoaa neljä lintua jonossa lentoon.
*
Pari linja-autoa ajoi ohitseni, Käkelän Liikenteen vakiovuoro, jolla olisi maksanut 3,90 euroa ajaa 14 km Pulkkilasta (Sale) Piippolaan (Piippolan vaarin Shell). Kuopion Liikenteen pikavuoron näin myös, se olisi maksanut runsaat 7 euroa pikavuoro-lisineen.


*
Tien varrella Piippolan puolella tuli vastaan jo toinen, isompi kotiseutumuseo hirsisine ulkorakennuksineen ja tuulimyllyineen, mutta auki vasta keskiviikosta sunnuntaihin.
*
Laitumella märehti 19 lehmää, joista yksi katseli minua ja asteli lähemmäs sähköpaimenen luo töllistelemään. Lähes kaikki muutkin ottivat mallia ensimmäisestä ja lähestyivät minua uteliaina. Maatila oli mutkassa, jossa tie kaarsi jyrkästi itään ja Piippolan kirkontorni alkoi näkyä 2-3 km:n viivasuoran tien päästä.
*
Piippolan Vaarin Shellin edessä nurmikenttällä pyöri yksinään Husqvarnan automaattinen ruohonleikkuri, jota varten oli kentällä kiinteä laturi maahan upotettuna. Valokuvasin ihmevehkeen niin, että sain taustalle Piippolan vanhan puukirkon. Tämäkin "tiekirkko" oli avoinna vain keskiviikosta sunnuntaihin, eikä ovi auennut minulle.
*
Kävelin kirkon ohi kylänraittia etelään. Piippolan kivinen kunnantalo oli hienompi ja komeampi kuin Pulkkilassa. Silta ylitti hiljaisen, kapean ja vähän synkähkön Lamujoen, sama Siikajoen sivujoki täällä kuin Pulkkilassa. Vanha rouva oli liikkeellä rollaattorin kanssa. Tien yli vastakkain olivat ruokakaupat Sale ja K-Market, joista kävin ostoksilla osuuskaupassa. Liikeyrityksiä parturi-kampaamo Pirkko. Pankkikin taisi olla, tai pankkiautomaatti muistona seinässä.
*
Kaksi suurta julkista karttaa oli pystytetty turistien informaatioksi. Huomasin puistopolun seurailevan lyhyen pätkän verran Lamujokea, ohi urheilukentän ja yli puisen jalankulkusillan. Kävin sillan kaarella, mutta joen toinen puoli oli arkisen näköinen omakotitalokatuineen.
*
Piippolan sivukirjasto, jossa on Pentti Haanpään museo, aukeaisi maanantaina vasta klo 15. En malttanut odottaa, vaan lähdin kävelemään paluumatkaa Pulkkilaan. Kokeilin pieniä taajaman teitä valtatien 88 eteläpuolella, mutta jouduin umpikujaan hoitokodille, enkä osannut Anttilantieltä poiketa Jarvankujallekaan, vaan päädyin takaisin suorastaan Piippolan Shellille asti, josta lähdin pohjoispuolista Riihitietä uudelleen länteen, onnistuneemmin.


*
Paluumatkalla Piippolasta Pulkkilaan klo 13:30 - 16:30 keskipäivän aurinko porotti takaani. Joskus pilvenhattaroita suojaksi tai pitkien puiden varjoja metsästä. Sinnikkäät paarmat piirittivät minua, niiden varjot kuvastuivat asvalttiin edessäni.
***

PIIPPOLA 1 34,4
K: Puukirkko 1770 Simo Jylkkä
K: Alttaritaulu 'Jeesus kolkuttaa ovelle' 1910 Kaarlo Metsävainio
P: Sankaripatsas 1921 G. Paaer
P: Esipolvien paasi 1946
P: Pentti Haanpään hautapatsas 1972 M. Tarvainen
M: Metsämuseo
M: Kotiseutumuseo Viitainaho, Pappila 1777 Gerh. Snellman
M: Hätämaan tietäjän (Juho Luomajoki 1843-1914) museo-osasto aitassa
M: Kotimuseo Ikolan talossa
E: Suomen keskipisteen patsas, Leskelän kylä, nelostie

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti