Asukkaita 4 tuhatta (6751 vuonna 1963), EU-kannatus 49,2 % (1994)
Miksi? Kärnäkosken linnoitus
Milloin? Sunnuntaina 21.9.2008
Ajoimme Suomenniemeltä kaakkoon. Savitaipaleen Partakoskella oli idyllinen tienmutka, vanhaa kyläasutusta, silta, järviristeilyalus, laituri, venesatama. Ja seuraavaksi ennen kaikkea hieno Kärnäkosken linnoitus vuodelta 1793!
Venäläisen Suvorovin suunnittelemat harmaakiviset varustukset olivat yllättävän laajoja ja isoja. Useita Suomenlinnan tyylisiä valleja ja vallinsarvijärjestelmiä (bastioneja? raveliineja? redutteja? mitä?). Melkoinen labyrinttikin, joka sopisi loistavasti pikkupoikien Robin Hood- tai keskiaikaleikkeihin. Kolme lammasta laidunsi linnoituksen sisällä pitäen ruohottumista kurissa, eläimille oli myös katos.
Savitaipaleen kirkonkylän liepeillä poliisi puhallutti kuljettajat. Jatkoimme 70 km etelään Luumäelle, jonka Taavetista löytyi vielä upeampi Suvorovin linnoitus! Pikkupoikana harmittelin, ettei Suomessa muka ollut useampia linnoja kuin Turunlinna, Hämeenlinna, Savonlinna, Kajaaninlinna, Raasepori ja Suomenlinna. Mutta onpa hyviä linnoituksia löytynyt lisää, vaikka jokin Grabbacka tai Rapola olisikin vähän vaatimaton.
SAVITAIPALE 4 49,2
K: Graniitti- ja tiilikirkko 1924 Josef Stenbäck
K: Alttaritaulu 'Kristus Getsemanessa' (Hoffman-jäljennös) F. Frang
K: Kellotapuli 1790 Juhana Salonen, museo
P: Sankarimuistomerkki 1960 Viljo Savikurki
P: Kaijanlahden taistelun muistomerkki 1950 V. Savikurki
P: Runonkerääjä D.E.D. Europaeuksen relifi-patsas 1971 V. Savikurki
M: Kotiseutumuseo Hakamäellä
M: Kärnäkosken linnoitus 1793 Suvorov, valleja Saimaan rannalla
V: Kuolimojärvi, Saimaa
keskiviikko 14. heinäkuuta 2010
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti