maanantai 5. heinäkuuta 2010

262. PARAINEN

Asukkaita 12 tuhatta (6425 vuonna 1962), EU-kannatus 60,6 % (1994)

(Houtskari, Iniö, Korppoo, Nauvo ja Parainen yhdistyivät Länsi-Turunmaaksi v. 2009 alusta)

Miksi? Viehättävä saaristokaupunki

Milloin? Torstaina 25.4.1991

Kävelin Turun Lausteesta Itäkaarta Uudenmaantielle klo 8:45. Kylmä huhtikuu, lätäköt jäässä. Ripeää liikuntaa. Olin ainoa pysäkilläni. Muita busseja ohi, mutta Matka-Autoja odotin, "Parainen" luki ja silti vinkkasin myöhässä. Paraisille 19 markkaa, 22 km, 25 minuuttia, klo 8:50 - 9:15. Kaarinassa oli yksi bussinvaihtaja, ukko matkalla Kalatalousopistoon.

Paraisille kolme siltaa. Kirjalansalmi ensin komea riippusilta. Peltoakin tienvarressa. Sitten Kalkkitie. Tällä puolen Kirkkosalmea elementtitaloja. Sillan yli idylliin! Jään jo heti bussista, kävelen rantaa pohjoiseen bussin perässä. Huoltoaseman pihaanko se ajaa? Niinhän monessa pienessä kunnassa, mutta Paraisilla oli linja-autoasema.

Saaristotietä lounaaseen. Koulutie, Storgårdin koulu, Partek (Paraisten Kalkki) avolouhokset. Jätepaperilaatikosta Åbo Underrättelser ja Pargas Kungörelser. Kotiseutumuseo talorykelmä. Idyllisiä katuja! Korkeutta, mäkiä! Aidompi kaupunki kuin Tammisaari! Yksi kauppakatu kiva, sekä moderni rantakatu, jolla posti, K-kauppa, T-kauppa, pankit, virastot. Kauppahalli välissä. Uusi tori lähes tyhjä vielä. Joka kaupungissa, Tammisaaressakin, on nykyään katettu kauppakeskus.

Satama oli tyhjillään. Hotelli ja kirjasto rannassa. Tori remontissa. Uusi - vanha puutalokujan idylli itärannalla, kirkon liepeillä. Suuri kirkko on kiinni. Bobcat-työkone on hautaa avaamassa, 1,5 m?

Istun penkillä auringossa salmen länsirannalla klo 11:20-50 ja kirjoitan kortin Tertulle. Aamun talvi on muuttunut kesäksi. Tulee kiire postiin ja juosta torin pysäkille. Mutta Matka-Autot kiersikin päinvastaiseen suuntaan tasatunnein, saaristoon, eikä Kalkkitielle.

Käyn kirjastossa, joka auki klo 11-19/20. Ei kovin hyvä eikä käytä UDK-luokitusta. Jää aikaa istua kivirykelmällä puuttomassa rantapuistossa, miettien aikatauluja. Joka 15. minuutti bussi Turkuun? Ostin 1,50 markan Eskimon, jäätelöpuikon. Paraisilla myyjäkassa sanoo samat asiat peräkkäin sekä ruotsiksi että suomeksi, Tammisaaressa vain ruotsiksi.

Nuori juoppo kulkee ohi ja huikkaa mullekin ystävällisesti: "Morgens!" Vastaan toisella kerralla. Hän liittyy edempänä joutilaiden joukkokokoukseen.

Ajan bussilla Kaarinaan klo 13:30-50, mikä maksaa 11 markkaa. Naiskuljettaja, muutama matkustaja. Kaarinan talot ovat kenkälaatikoita pellolla. Jatkan matkaa Lahnajärvelle.

PARAINEN 12 k 60,6 (r. Pargas)
K: P. Simonin keskiaik. harmaakivikirkko 1320/1450
K: Barokkikehyksinen alttarilaite 1666 Mathias Reiman
K: Seinämaalaukset 1486 Pietari Henrikinpojan koulukuntaa, useita vaakunoita
K: Agricolan kappeli 1695, kirkkomuseo
K: Kellotapulin puinen yläosa 1709 Johan Thun & Carl Srijm
K: Arkkipiispa Jacob Tengströmin kivinen hautakappeli 1819
K: Kirkkomaan harmaakivimuurissa kaksi katettua porttia 1840-
M: Kirjalan talo 1600-, kotiseutumuseo
M: Kirkkokorttelitupa, asuntomuseo 1900-, Lukkarinkuja
M: Merimiehen lesken tupa Vanhalla Malmilla
M: Skyttalan museo, talonpoikaistalo Sydmon tien läh.
P: Venäjän laivaston tukikohdan muistomerkki, Stormälö
E: Kalkkikaivokset
V: Historiallinen lähde(vesi), saaristohotelli Airisto, Stormälö
V: Turunmaan sisäsaaristo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti