maanantai 5. heinäkuuta 2010

261. PALTAMO

Asukkaita 4 tuhatta (7473 vuonna 1962), EU-kannatus 24,8 % (1994)

Miksi? Kainuun emäpitäjä, josta on irrotettu 7 kuntaa, Kajaanikin.

Milloin? Torstaina 1.3.1984. Sunnuntaina 17.7.2005

Maaliskuussa palasin linja-autolla Puolangalta Paltamoon klo 16:40 - 17:50. Olin niin väsynyt junissa vietetyn edellisen yön jäljiltä, että vaivuin unen rajamaille ja näin kuin harhoja: synkän korven havupuut olivat vaikkapa juoksevia ihmisiä.

Auringon lasku vaarojen taakse oli kaunis, maaliskuussa tuli varhain pimeä pohjoisessa. Tie kulki suoraan, mutta nousi ja laski vaaroilta toisille ja ympärillä ei näkynyt kuin synkkää metsää.

Paltamossa kävelin kilometrin rautatieasemalle. Matkan varrella näin joitakin liikkeitä puutaloissa. Kajaanista Ouluun menevästä junasta poistui ihmisiä, mutta minä olin ainoa joka nousi junaan. Konduktöörikin oli ohittaa huomaamatta. Torkuin vähän. Kello 20:20 saavuin Ouluun. Opiskelijatyttö Pirkko oli laiturilla vastassa ja tunnisti minut ensin.

***

Heinäkuussa ajoimme henkilöautolla Puolangalta etelään, Väyrylän ja Törmänmäen ohi, Paltamoon. Kainuun tiet olivat hyviä, kivoja ajettavia, viivasuoria, nousten ja laskien vaaralta toiselle. Vaaramaisemia.

Paltamossa kävelin 20 minuuttia toisten juodessa kahvia. Löysin Eino Leinon patsaan ja satunnaisen olutpullon. Sillan alitse kulki kävelytie, retkireitti niemeen. Järvi oli Oulujärvi, johon laski Kiehimäjoki. Rannalla oli pari tyttöä istumassa ja jokunen vene. Nousin tietä ylös järveltä, aurinko paahtoi yhä klo 18. Edempänä näkyi K-kauppa, mutta liian kaukana, että olisin jaksanut sinne asti.

Vasemmalla varjon puolella oli Kipa, kirjakauppa. Harry Potter somisti näyteikkunaa, uusin kirja englanniksi, vanhempia suomeksi. Terhi Within matkakirja kaukoidästä oli myös esillä näyteikkunassa - hän oli paltamolainen (olin lukenut molemmat kirjansa vuorotteluvapaan aikaisista kaukomatkoista, sillä harrastin matkakirjoja).

Ilmoitustaululla luvattiin Anita ja Keijo Korhosen opettavan kansalaisopiston kurssilla Meksikon kulttuuria ja tervehdysten espanjaa, oppikirjana matkasanakirja. Paltamon Melalahden suurmies oli entinen ulkoministeri, presidenttiehdokas, Kainuun Sanomien päätoimittaja ja professori USA:ssa.

Jatkoimme Paltamosta länteen ja lounaaseen, Vaalan kuntaan, suureen ja kauniiseen Manamansalon saareen keskelle Oulujärveä.

PALTAMO 4 24,8
K: Kirkko 1946 I. Launis
K: Alttaritaulu 'Kristuksen taivaaseenastuminen' T. Tuhkanen
M: Kotiseutumuseo
P: Eino Leino -veistos, kk.
P: Kainuun asutuksen 400-v. muistomerkki 1952 Kiehimänvaaralla
E: Kontiomäki, rautateiden risteysasema
R: Kainuun Opisto Mieslahdessa
V: Kiehimäjoki, Oulujärvi
T: Kontiomäki, Kirkonkylä eli Kiehimä
H. Paltaniemi (kirkkoineen) liitetty 1954 Kajaanin maalaiskuntaan
H: Alunperin Oulujärven pitäjä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti