maanantai 12. heinäkuuta 2010

291. PUDASJÄRVI

Asukkaita 10 tuhatta (15732 vuonna 1962), EU-kannatus 36,9 % (1994)

Miksi? Iso-Syöte? (Mutta vain Kurenaluksen olen nähnyt)

Milloin? Keskiviikkona 7.9.2011

Pohjolan Matkojen linja-auto lähti Oulusta klo 8 kohti Kuusamoa. Kuutisen matkustajaa. Istuin 5. rivillä vasemmalla.

PUDASJÄRVI klo 9:20... Käännyttiin Kurenaluksen keskustaajamaan oikealle. Virkistysuimala. Pudasjärven kirjakauppa. Hotelli yksikerroksinen. M-tavaratalo. S-Market, bussikatos pihassa. Pyörimme ympäri Matkahuollon talon. Kaksikerroksisia liiketaloja.

Pysähdys klo 9:23, "Jatketaan välittömästi" (tietyöt olivat hidastaneet matkaa). Yksi täti jäi autosta ja kuljettaja vei tavaraa taloon, auton tavaraluukut paukkuivat. R-kioskilla pieni Lapin äijä, joka muistutti brittiläisen Reg Smythen sarjakuvasankaria Lätsää (Andy Capp).

Vasta klo 9:28 päästiin taas liikkeelle, aikataulun mukaan 9:20. Klo 9:30 ylitettiin kaunis joki!

***

Pohjolan Matkojen linja-autoon Taivalkoskelta kohti Pudasjärveä nousi klo 14:50 täti sekä minä. Autossa istuivat jo nainen, mies sekä nuoripari takana. Yhteensä kuusi matkustajaa.

PUDASJÄRVI klo 15:45 - 17:45, kaksi tuntia aikaa kävellä. Kurenaluksen keskustori näkyi olevan iso parkkipaikka. Sen itälaidalla oli kaksi bussikatosta, joista eteläisemmällä Pikavuoro-merkki. S-Market sijaitsi etelässä ja M-tavaratalo pohjoisessa. Lännessä oli rivistö pienempiä liikkeitä, kirjakauppa Kipa, optikko, tilitoimisto, R-kioski, Matkailutoimisto (verhot alhaalla). Idässä oli Pizzeria ja pohjoisessa pieni Hotelli.

K-kauppa oli muuttanut Oulu-Kuusamo-tien varteen näkösälle ensimmäiseksi, sen entinen rakennus oli tyhjillään. Uutta K-kauppaa vastapäätä oli iso keltainen koulukiinteistö. "Koululaiset: avatkaa reput tai jättäkää ne säilytyslokeroon!" tiedotti kauppa.

Kiersin ympäri kylän etsien kirjastoa. Löysin matonpesupaikan, lasten liikennekaupungin, Ase- ja Vapaa-ajanliikkeen, Virastotalon, lopetetun ravintolan tyhjillään, asuintalojen päättyviä teitä ja kujia. Kurenalus oli kuin katiska, josta ei päässyt ulos kuin valtatielle. Valtatien vartta vähän matkaa itään kuljettuani löysin sentään komean sillan yli Iijoen. Jokea lukuunottamatta en löytänyt mitään vesiaihetta kylästä. En löytänyt kirkkoa enkä kirjastoa! Alko oli S-Marketilla.

Linja-autot Oulun ja Kuusamon suuntiin tulivat yhtäaikaa klo 17:45. Ouluun menevässä oli kuusi matkustajaa. Perille saavuttiin klo 19. Oulussa kävelin kaunpungin halki suoraan kirjastoon ja Oulusta lähdin klo 20:50 yöbussilla kohti Helsinkiä, jonne saavuin klo 6.

PUDASJÄRVI 10 36,9
K: Kustavilaistyylinen puukirkko 1782 Bengt Paso
K: Alttaritaulu 'Kristus ristillä' J.G. Hedman
K: Tapulissa Mikael Toppeliuksen maalauksia
K: Kirkkomaan ympärillä lähes 2 km pitkä katettu hirsiaita
P: Sankarivainajien muistomerkki 1978 Paavo Tolonen
P: Veistokset 'Vonkamies' 'Karhuvahti ja poro' Hartsun pihalla
M: Kotiseutumuseo
L: Hirvisuon luonnonsuojelualue 20 km Oulun suuntaan
L: Jyrkkäkosken vapaa-aikakeskus Kivarinjoen mutkassa
L: Iso-Syöte 431 m, Suomen eteläisin tunturi, patikkapolkuja
L: Kaunislammen aarnialue, rotkojärvi, patikkapolkuja
L: Jaurakkajärven vaarat
T: Kurenalus (keskustaajama)
V: Iijoki, Pärjänjoki, Livojoki, Siuruanjoki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti