maanantai 14. kesäkuuta 2010

61. IISALMI

Asukkaita 23 tuhatta (6136 vuonna 1961), EU-kannatus 46,4 % (1994)

Miksi? Juhani Ahon lapsuudenkoti

Milloin? Lauantaina 28.8.1993 sekä maanantaina 2.6.1997

Saavuin Iisalmeen yöjunalla klo 5:40 lauantai-aamuna elokuussa 1993. Olin lähtenyt Varkauden Taiteiden Yöstä junalla klo 24:02, ajanut tunnin Pieksämäelle ja odotellut toisen tunnin sen asemalla, ennen kuin pääsin vaihtamaan pohjoiseen menevään yöjunaan. Toisen luokan istumapaikoilla torkuin. Edellisenä yönä olin lähtenyt Helsingin Taiteiden Yöstä Joensuuhun menevällä yöbussilla, jäädäkseni aamuvarhain Parikkalan Särkisalmeen ja kävelläkseni sieltä Punkaharjulle, josta jatkoin junalla Savonlinnaan ja bussilla Varkauteen. Väsymys painoi ja sade vilustutti.

Ensikokemukseni Iisalmesta: puinen asemarakennus, jonka odotushuoneen pitkällä puupenkillä kuorsasi sikeästi Seppo Kääriäisen näköinen iso ja lihava mies, muttei toki hän itse (tuolloin n. 45-vuotias). Miesten käymälä oli harvinaisen luotaantyöntävässä kunnossa, ulosteita lattialla!

Iisalmi oli avara, tyhjä ja kaunis kaupunki. Tilausbussi odotti jotakuta myöhästyjää Iisalmen linja-autoasemalla. Jalkani olivat kipeät vaelluksesta Punkaharjulle. Savonkatua kävelin suoraan kaupungin poikki länteen evankelis-luterilaisen kirkon puistoon. Join litran jogurttia.

Eka-Market aukesi lauantaina klo 8:30 ja vietin siellä tunnin, kunnes pääsin kirjastoon. Kaupassa sain osani lupsakkaasta savolaisesta sananrieskasta: "Sie luet täällä, niin ei tarvi ostaa?" sanoi pappa minulle, Iltalehden selailijalle.

Lähdin klo 11:30 T. Makkosen linja-autolla kohti Pielavettä ja Äänekoskea (Jyväskylää). Bussissa sain seuraa olutsieposta, jonka jo hiljentynyt kaveri oli Sepi. Hän painoi nappulaa ja huusi selityksen: "Ei-ei-ei, en mie jää pois, kun ratiota yritin hiljentää!" Poistuessaan hän oli unohtaa tyhjän olutpullonsa, mutta palasi kiireesti hakemaan sen, selittäen: "50 penniä on iso raha... mulle ainakin... jollei kaikille."

***

Saavuin toisen kerran Iisalmeen junalla Kajaanista, kesäkuussa 1997 klo 13:07. Aurinko porotti. Kävelin suoraan Pohjolankadulle, jota pitkin pohjoiseen. Minulla oli aikaa Iisalmelle 4,5 tuntia.

Poikkesin uimarannalle, jossa uskalikkotyttö kastautui kokonaan, muut vain jalkansa. Nuorten miesten autossa soi jytä. En löytänyt rantapolkua, heitin vain vettä ja palasin asuntokadulle. Postilaatikoissa näkyi Iisalmen Sanomien tarra (kätevää kai jakajalle), jossakin myös Salmetar ja yhdessä omatekoinen HS-tarra!

Saavuin vanhalle kirkolle. Kuvasin sen sekä Juhani Ahon ja Kauppis-Heikin haudat. Sisällä kirkossa kaksi naista kälätti huomaamatta kuvaamistani (videonauhalle), kunnes toinen valpastui.

Koljonvirralle oli keskustasta 4,5 kilometrin kävely. Söin eväitä tien lepopaikalla, jossa pöytä ja tuolit. Kävin rannassa sillan alla (Sven Tuuva soti täällä).

Menin Juhani Ahon museoon, jonka opas juoksi esiin sivurakennuksesta. Pääsymaksu 10 markkaa. Vaihtorahan hakemista. Laitoin tavarani naulaan. Opastyttö selosti: Kauppis-Heikillä oli oma nurkka, pöytä ja kalusteita, työhuoneessa. Kiertokoulun opettajan laukku. Aholla oli kirjoituskone. Viivyin museossa klo 15:35 - 16:00.

Kävelin pätkän luontopolkua rantaan. Kuvasin Ahon talon ulkoa. Sitten nopea paluu kaupunkiin, jossa kävin vielä City-Marketissa, mehulitra 3,95 mk sekä jogurttia. Rantaa pitkin kuljin alkumatkan asemalle, 7 minuuttia.

Raiteelta 3 piti lähtemän kaksikin junaa: Kajaaniin klo 17:35 ja Ylivieskaan klo 17:45 (jonne aioin minä). Yksi vaunu täyttyi, mutta veturi toi toisen, johon nousi vain lapsia, keski-ikäinen nainen ja minä. Lapset jäivät sittemmin Kiuruvedelle. Mielenkiintoinen ja minulle ennennäkemätön poikittaisrata Iisalmesta Ylivieskaan ylitti useita pieniä jokia, mutta minua nukutti.

IISALMI 23 k 46,4 Kaup.1891 (r. Idensalmi)
K: Vanha puukirkko 1779 Simo Silven (kirkkomuseo sakaristossa)
K: Alttaritaulu A. Såltin, 15 Mikael Toppeliuksen maalausta
P: Juhani Ahon hauta
K: Basilikatyylinen uusi kirkko 1934 Eino Pitkänen
K: Alttaritauluna mosaiikkityö 'Kristus ristillä' 1954 V. Eskola
K: Ortodoksinen kirkko 1957 I. Ahonen, seinämaalaukset, kirkkopuiston itäpää
M: Kotiseutumuseo 1955 Paloisvirran rannalla
M: Juhani Ahon museo (1958) Mansikkaniemessä
M: Panimomuseo, Olvi-oluthalli
M: Luontomuseo, dioraamoja, järvipanoraama, Kulttuurikeskus
M: Evakkokeskus, ikonihuone, kirkkojen pienoismalleja, näyttelyitä
R: Runnin kylpylä ja terveyslähde, Runnin seikkailumetsä lapsille
P: Vaikeiden aikojen muistomerkki, kirkon vierellä
P: Juhani Ahon patsas 1961 A. Tukiainen, kirkkopuisto
P: Kauppis-Heikin muistomerkki 1962 A. Tukiainen, kirkkopuisto
P: Sandelsin ja Dolgorukin muistomerkit Koljonvirralla
L: Koljonvirran taistelupaikka, 5 km pohjoiseen
L: Paloisvuori, hiihtokeskus 3 km keskustasta
L: Iimäki, Luuniemi, Haukiniemi, Mansikkaniemi
E: Maailman pienin ravintola Kuappi (3,6 m2, 2-h. pöytä) VR-taukotupa 1907
V: Paloisjärvi, Paloisvirta, Porovesi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti