maanantai 5. heinäkuuta 2010

248. NURMIJÄRVI

Asukkaita 30 tuhatta (13676 vuonna 1962), EU-kannatus 61,6 % (1994)

Miksi? Aleksis Kiven syntymäkoti

Milloin? Torstaina 22.6.1995. Keskiviikkona 21.5.2008.

Kesäkuussa lähdin Helsingistä klo 7:05 Vantaan Reunaan ajavalla bussilla 484. Radiossa soi "Ollaan hiljaa vaan, kun sanat turhii on..." Anja Niskanen. Tyttöjä jäi Vaisalan tehtaalle, mies Kaivokselaan, kolme naista ja mies Katriinan sairaalaan klo 7:45. Minäkin jäin. Kävelin länteen, kävin Königstedtin kartanon portilla. Näin Seutulan puukappelin. Oioin takaisin Suolaaksontietä. Riipilän ja Reunan kylät. Bussin kääntöpaikka Vantaan ja Nurmijärven rajalla. Tienristeys: Klaukkala 7 km tai Palojoki 4 km. Peltomaisemia.

Aleksis Kiven syntymäkoti aukeni klo 11-18 väliseksi ajaksi. Kävin ensin Taaborinvuorella, ulkomuseossa. 'Olviretki' kesäteatterissa. Ostin kuvapostikortin 3 mk, postimaksu 2,80 mk ja pääsylippu Stenvallin kotiin 5 markkaa. Alakerta vaatimaton, yläkerta antoisa. Kamari ehkä 5 m kertaa 4 metriä, koko kerros 8 m x 7 m. Ikkunasta avara näköala. Viivyin kauan yksikseni ylhäällä ikkunan äärellä, kuten Aleksis aikoinaan mielipaikallaan. Museon vieraskirjassa näkyi 3-4 nimensä lisännyttä kävijää päivää kohti. Kirjoitin pihalla kortin 3-5-vuotiaille lapsille sekä postitin kirjeen ystävälle Kivi-erikoisleimalla.

Kiersin Myllykosken luontopolun. Alku- ja loppupään rastit oli revitty, mutta vandaalit eivät olleet jaksaneet kävellä koko matkaa. Dramaattinen reitti rantajyrkänteillä. Paljon lintuja. Hevosia laitumella. Koski, vesivoimala, ansas-silta ei minnekään.

Nurmijärven kirkonkylä. Kaivattu järvi vihreänä, kuivattuna. Hautausmaa, kirkko. 'Raivaajat' sekä Kiven patsas. Ahjola, Puontila, Siwa 2000. Kirjasto v:ltä 1984 hieno. Merja Ranttilan taidetta esillä.

Kävelin Jukola-Ojakkalan ohi takaisin Reunaan. Vantaan sisäinen bussi 44 klo 20:07, Myyrmäkeen. Muut matkustajat vaihtoivat bussia Kehä III:lla. Reunan kylän pysäkillä oli pari poikaa, tyttö, poika ja auto: "Bussiauto tulee!" "Autoautopa!"

***

Toukokuussa 2008 käväisin Nurmijärvellä, kävellen päivän kuluessa 50 km (klo 7:45 - 21 välisenä aikana). Tallustelin ensin Myyrmäkeen, ajoin Vantaan bussilla 45 Reunaan ja astelin sieltä Nurmijärven pikkuteitä (molempien Hämeenlinnanteiden länsipuolella) kirkonkylään. Poikkesin sukulaisen haudalla.

Nurmijärven kirkonkylä on Suomen tylsimpiä paikkoja. Puukirkko on soma, hautausmaa siisti, kirjasto moderni ja hieno. Mutta sen verran moderni laatikkokylä harmitti, että päätin palata pitempää reittiä Palojoen kautta eli Taaborinvuoren ja Aleksis Kiven synnyinkodin kautta. Vantaanjoen ylitykset silloilla ovat kohokohtia.

Oli toukokuun viimeinen viikko ja Taaborinvuori vilisi pieniä koululaisia. Ajattelin tekevätköhän vantaalaiset luokkaretkiä sinne, olisi lähellä? Palattuani kuulin, että sukulaistytöt olivat huomanneet minut luokkaretkibussinsa ikkunasta kävelemässä Nurmijärvellä. He olivat juuri käyneet luokkaretkellä Taaborilla ja Aleksis Kiven talossa.

Bussia Vantaan Reunassa olisi pitänyt odottaa puoli tuntia, joten jatkoin mieluummin kävelyä. Ja puolen tunnin välein kulkevia busseja menikin sitten ohitseni useita. Kävelinkin koko matkan Helsinkiin, Riipilän, Seutulan, Vantaanpuiston, Vantaanlaakson ja Kaivokselan kautta. Yhteensä tuli käveltyä 50 km/pvä, mennessä ja palatessa. Välillä olin viettänyt tunnin Nurmijärven kirjastossa, mutta sielläkään en malttanut istua, kun poimiskelin kaikenlaista hyllyistä.

Olin kotona klo 21 ja täytyy sanoa, että teki mieli nukkumaan, pitkäkseen, ennemmin kuin istua lukemaan tai kirjoittamaan. Jalkoja väsytti, mutta vähemmän kuin muistaakseni Porvoon maratonkävelyillä. Väljät vanhat lenkkarit olivat keveät, ei tullut rakkoja eivätkä puristaneet. Aamulla ei tuntunut haittaavan, vaikka olisin lähtenyt uudelle maratonille!

***

Rajamäellä ja Klaukkalassa olen käynyt erikseen.

NURMIJÄRVI 30 61,6
K: Nurmijärven kirkko 1793 Matti Åkerblom
K: Alttaritaulu 'Ylösnousemus' 1832 Elvström
P: Veistos 'Vaivaisukko' 1939 Heikki Konttinen
M: Nurmijärven kotiseutumuseo, Kivi- ja Crusell-osastot
P: Aleksis Kiven patsas 1934 A. Veuro, Kiven puisto
P: Raivaajapatsas 1961 Kalervo Kallio
P: Pyhäkoulun perustajan Johan Fredrik Berghin muistomerkki
P: Karjalaan jääneiden muistomerkki ja sankaripatas, Viljo Savikurki
M: Aleksis Kiven syntymäkoti, rak. 1824, Palojoella
E: Kivi-juhlat v:sta 1953 Taaborinvuorella, kesäteatteria
K: Rajamäen kirkko 1938 Erkki Huttunen
K: Alttarifresko 1956 Anna Räsänen
M: Rajamäen tehdasmuseo ja talomuseo
P: Veistos 'Nouseva kaari' Terho Sakki, Rajamäen urheiluhalli Rajakaari
M: Nukarin koulumuseo
T: Kirkonkylä, Rajamäki, Klaukkala, Perttula, Lepsämä, Röykkä
V: Kiljavan Sääksjärvi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti